Hlavní obsah

Odpad z Libčevsi pomalu mizí

LOUNY

Již ve středu začalo odvážení odpadu ze skládky v Libčevsi. Za přemístění nepotřebného zboží, které do ČR dovezly německé firmy, má odpovědnost společnost Celio. Do týdne by mělo být odvezeno až 111 tun nadrů a zhruba 1000 tun shořelého materiálu.

Článek

První tři kontejnery nelegálního německého odpadu ve středu opustily Libčeves. Jde o vzorky hadrů, plastů a mokrého popela. Ve středu odpoledne to Právu potvrdila starostka Vlasta Staňková.

"Dohodla jsem se s pracovníkem ministerstva životního prostředí, který mě ubezpečil, že obec neponese odpovědnost za další osud odpadu z nelegální skládky," řekla Staňková.

Starostka Libčevsi Vlasta Staňková ve čtvrtek po dohodě s ministerstvem financí podepsala s firmou Celio smlouvu o odvozu a uložení odpadu na sklad do doby rozhodnutí, jak se s ním naloží. "Původně jsem nechtěla, aby odvoz organizovala obec. Úředník ministerstva životního prostředí mě však ujistil, že pokud německá strana do tří měsíců odpad neodveze, bude zlikvidován na náklady státu. Má to oporu v zákoně," uvedla Staňková.

Převoz se zatím týká jen poloviny z celkového objemu, o druhou půlku se mají postarat Němci. Ministerstvo životního prostředí Saska-Anhaltska přiznalo už dříve odpovědnost německého původce odpadů. Jedná se o 88 kamiónů odpadu firmy Dux.

U odpadků, které skončí v Celiu, se zatím nepodařilo prokázat, z jaké spolkové země pocházejí. Zabývat se jimi bude spolková agentura pro odpady (SAA). Po prokázaní původu se buď převezou do SRN, nebo zlikvidují u nás a náklady zaplatí německá strana.

Náklady na přepravu odpadu z Libčevsi na skládku v Mostě nepřekročí 1,9 miliónu korun.

Černá skládka v Libčevsi už třikrát hořela, naposledy 16. dubna. Hasičům se požár podařilo zdolat až po šesti dnech. Odpad vždy někdo úmyslně zapálil. Obyvatelé obce si stěžovali na pach ze zplodin a zdravotní problémy svých dětí. Odpady nyní střeží policie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám