Hlavní obsah

Paroubek věří, že Kanada zruší víza pro Čechy

– PRAHA

Premiér Jiří Paroubek (ČSSD) po středečním večerním jednání vlády prohlásil, že očekává zrušení vízové povinnosti pro české občany cestující do Kanady. Podle Paroubka by se tak mohlo stát během červnové návštěvy kanadského ministra zahraničí v Praze. Recipročním zavedením víz pro Kanaďany pohrozil nedávno v Ottawě český ministr zahraničí Cyril Svoboda (KDU-ČSL).

Článek

Občané země javorového listu k cestě do České republiky víza nepotřebují, Češi cestující do Kanady si je ale obstarat musí. Šéf české diplomacie Cyril Svoboda proto při své nedávné návštěvě Ottawy upozornil svého kanadského kolegu Petera Mackaye, že by Česko mohlo přistoupit k recipročnímu zavedení vízové povinnosti pro Kanaďany. Podle Svobody může Praha například okamžitě zavést víza pro kanadské diplomaty, aniž by tím porušila jakákoli pravidla Evropské unie.

Ve středu pak ministr zahraničí Cyril Svoboda naznačil, že zrušení vízové povinnosti při cestách do Kanady je na dobré cestě. Podle něj už byl český velvyslanec v Ottawě pozván na konzultace s kanadskými představiteli.

"Skončí nevyvážená praxe, kdy naši občané musí žádat o víza do Kanady. Já si myslím, že k recipročním opatřením s největší pravděpodobností ani nedojde," řekl Paroubek.

"Věřím tomu, že se během červnové návštěvy (kanadského ministra zahraničí) dozvíme něco zajímavého a pozitivního," uvedl Svoboda. "Byla to velmi úspěšná jednání a naše vztahy jsou i nadále na velmi dobré úrovni," dodal ministr.

Paroubek: Svoboda měl nátlak na Kanadu nejdřív probrat s vládou

Paroubek už dříve Svobodovi vytkl, že své výroky týkající se zavedení víz pro Kanaďany předem nekonzultoval s vládou. Řekl, že od ministra to byla "rychlá mluva". "To není, že bych rychle mluvil, nebo se unáhlil. Byl to prospěšný krok, který vedl k tomu, že se začaly věci hýbat," reagoval Svoboda.

Ministr zároveň, že jeho tvrdý přístup ve věci víz nemá nic společného s nadcházejícími parlamentními volbami, ve kterých kandiduje za KDU-ČSL.

Mezi ČR a Kanadou platil rok a půl bezvízový styk. Kanada však v říjnu 1997 víza jednostranně obnovila v souvislosti s přistěhovaleckou vlnou českých Romů.

Anketa

Využili byste případného zrušení vízové povinnosti k cestě do Kanady?
Ano
55,2 %
Ne
44,8 %
Celkem hlasovalo 670 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám