Hlavní obsah

Probíhá první kolo přijímaček na střední školy

Právo, Zdeňka La Sala

O své budoucnosti v pondělí rozhodují žáci, kteří se hlásí na střední školy. Probíhá totiž první kolo přijímacích zkoušek. Nejobtížnější pravděpodobně bude dostat se na gymnázia, a to hlavně víceletá, kde loni zájem třikrát až čtyřikrát překračoval počet volných míst.

Článek

Konkurence bude i na některých žádaných oborech středních škol. Dá se očekávat, že především gymnázia naplní první ročníky již po prvních kolech. Šance pro kola druhá budou hlavně na středních odborných školách a učilištích. Tam ale uchazeči často nemusí dělat pohovory. Na učiliště berou na základě prospěchu ze základní školy. V posledních čtyřech letech stále více od zkoušek upouštějí i střední školy, o přijetí rozhoduje vysvědčení ze základní školy a motivační pohovor.

Volili jistotu

I letos si mohou uchazeči v prvním kole dát přihlášku jen na jednu střední školu. Tuto změnu od ledna 2005 zavedl nový školský zákon a přijímačky se podle ní konaly poprvé loni. Přesto, že rodiče i učitelé středních škol novinku kritizovali, pravidla se nemění ani pro přijímací řízení v roce 2006. Před přijetím nového zákona si uchazeči mohli v prvním kole podat přihlášku na jednu školu veřejnou a neomezený počet soukromých či církevních.

Loni kvůli omezení přihlášek v prvním kole žáci často vsadili na jistotu a raději se hlásili tam, kde čekali jednodušší přijetí. Místo gymnázií volili střední odborné školy. "I letos žáci určitě volili školy tak, aby měli jistotu, že se dostanou. Myslím si, že systém jedné přihlášky není dobrý. Jsem pro liberálnější přístup," řekla Právu Ivana Eliášková z Centra kariérového poradenství Národního ústavu odborného vzdělávání. Kvůli možnosti jedné přihlášky v prvním kole podle ní někteří uchazeči dokonce místo maturitního oboru volili učební.

Podle analytičky Ústavu pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Michaely Kleňhové žáci, kteří si vytipovali konkrétní prestižní školu a jsou si jisti, že na to mají, budou na ni zkoušet štěstí už v prvním kole. Tam, kde jsou větší šance, podle ní v prvním kole půjdou hlavně ti, kteří mají slabší výsledky a moc si nevěří.

Informace: krajské úřady

Loni podle ÚIV v prvním kole přijímacích řízení uspělo skoro 80 procent uchazečů. Na maturitní obory se dostaly tři čtvrtiny žáků. Na učňovských oborech uspělo 92 procent zájemců. Na čtyřletá gymnázia se loni v prvním kole dostalo 75 procent uchazečů, na šestiletá 40 procent a na osmiletá 51 procent.

O tom, zda byl žák přijat, musí ředitel školy rodiče a děti seznámit nejpozději do sedmi dnů po zkoušce. Řada škol ale vyvěšuje výsledky už tentýž den. Žáci, kteří se v prvním kole nedostanou, mohou zkusit štěstí v druhém kole na školy, které ještě mají volná místa. Tady už nemají omezený počet přihlášek. Termíny dalších škol stanovují ředitelé středních škol. Informace, které školy druhá kola vypisují av kterém termínu, budou mít krajské úřady. Lze je najít i na jejich webových stránkách a také na webech středních škol.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám