Hlavní obsah

US-DEU rozjela kampaň v anarchistickém stylu

Právo, ČTK, dan
PRAHA

Unionisté o víkendu představili svou předvolební kampaň a tváří se v ní, jako kdyby zapomněli, že čtyři roky byli součástí vládní koalice. "Arogance moci, šikanování obyvatel úředníky, nespravedlnost, korupce, politické a ekonomické čachry, vše vymeteme z chléva, aby se lidem zbaveným špíny a smradu začalo žít lépe. Jsme opět stranou protestu," uvedl vicepremiér, ministr spravedlnosti a předseda US-DEU Pavel Němec v tiskovém prohlášení.

Článek

Premiér Jiří Paroubek to okomentoval slovy: "Je to myš, která řvala." Unionisté se zároveň přihlásili k plakátům purpurové barvy s anglickým nápisem It's legal a podepsané pentagramem, které se již objevily vylepené v ulicích. Podle Němce je volebním heslem Nové Unie svobody Život je legální. Unie na plakátech dala najevo, že podporuje registrované partnerství, eutanazii, dekriminalizaci uživatelů drog.

Pentagram, který je spojen s anarchistickým hnutím, je podle Němce "symbolem volnosti a odporu proti stávajícím pořádkům", a nikoli anarchie.

Anarchisticky ale působí i předvolební webové stránky -www.its-legal.us, které by měly být přístupné jakékoli diskusi. V oddílu Co chceme je odkaz v angličtině Je legální mít děti a v něm je výzva: "Vyměňme Gripeny za mateřské školy a obrněné transportéry za delší mateřskou dovolenou."

Co na to říká ministr obrany a první místopředseda Unie Svobody Karel Kühnl? "Neříkám, že by to někdo nechtěl, ale nic takového v programu US-DEU neexistuje." Na dotaz, jak se to na stránky dostalo, Kühnl uvedl pro Právo, že jsou zcela otevřené. Za kampaň unionisté utratí asi 11 až 15 miliónů.

Reklama

Výběr článků

Načítám