Hlavní obsah

Lékaři plánují na konec května další protest

– PRAHA

Lékaři, stomatologové a ostatní zdravotníci budou zřejmě v pátek 26. května v Praze demonstrovat. Dokonce uvažují, že by na jeden den zavřeli ordinace. Lékaři protestují proti politice ministra zdravotnictví Davida Ratha. Již dříve se nechali slyšet, že na květen chystají "týden zdravotnického neklidu."

Článek

"Domluvili jsme se na tom, že protesty pokračují a zesílí. Demonstraci v Praze bude předcházet řada menších akcí, které budou tuto akci připomínat a postupně budou gradovat," uvedl místopředseda Sdružení praktických lékařů Jan Jelínek.

Informoval, že krizový štáb lékařů by se měl sejít v úterý a výsledky konference praktiků ještě projednat. Krizový štáb tvoří zástupci lékařů, zubařů, lékárníků a asociace asi 160 z 200 českých nemocnic.

Lékaři naposledy protestovali v dubnu

Zdravotníci naposledy vyšli do ulic v únoru. Na Staroměstském náměstí tehdy vyjádřili nespokojenost s vyhláškou o úhradách péče či s přípravou zákonů.

Rath řídí zdravotnictví nesystémově, uvedli zástupci krizového štábu. Požadují proto Rathovo odvolání a jednání s premiérem Jiřím Paroubkem.

Demonstrace a případná stávka by na pacienty neměla podle lékařů dolehnout. Je namířena hlavně proti ministrovi, upřesnili. "Budeme zlobit, protože v současné době opravdu pan ministr Rath zadlužuje tento systém a nalévá do něj uměle peníze. Bohužel, neřeší systémové problémy, které v něm jsou," nechal se slyšet prezident stomatologické komory Jiří Pekárek.

Rath: zdravotníci nemají důvod protestovat

Podle Ratha nemají zdravotníci důvod k nespokojenosti. Tvrdí, že za protesty stojí ODS. Dluh Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) podle něj klesl ze 14 asi na pět miliard korun. Zkrátilo se také zpoždění, s nímž VZP péči proplácí, doplnil Rath. Stát totiž vložil do systému víc peněz. Začal platit vyšší pojistné za děti, studenty, nezaměstnané a důchodce.

Lékaři, kteří nejsou spokojeni s Rathovou činností, zmobilizovali proti počínání Ratha také některá nestátní zdravotnická zařízení a polikliniky. Rathovi kritici z řad pravicových politiků a části zdravotníků tvrdí, že ministr chce zcela ovládnout české zdravotnictví, jímž protéká zhruba 200 miliard korun ročně. Svými kroky podle nich Rath ohrožuje pacienty.

Rath si však totéž myslí o svých oponentech. Opakovaně uvedl, že se jen snaží udělat v českém zdravotnictví pořádek, který pacientům naopak prospěje.

Za ministrem zdravotnictví stojí Lékařský odborový klub a Česká lékařská komora.

Reklama

Výběr článků

Načítám