Hlavní obsah

Paroubek opět varoval před modrou diktaturou

PRAHA

Premiér a volební lídr soc. dem. Jiří Paroubek v sobotu vytáhl už poněkolikáté stejnou kartu a varoval před "modrou diktaturou". Tímto pojmem nazývají sociální demokraté situaci, kdy by k velmi silné pozici v Senátu a v krajích přidala ODS ještě vítězství v červnových parlamentních volbách. ODS podobnou kritiku odmítá.

Článek

Sociální demokraté jsou přesvědčeni, že vítězství ODS ve volbách by znamenalo prohloubení rozdílů mezi bohatými a chudými. Představy ODS líčí ČSSD jako pochybný, nikde v Evropě ani ve světě nevyzkoušený experiment a sociální katastrofu. Alternativu k programu ODS vidí sociální demokraté ve svém programu, který je podle nich zárukou jistoty a prosperity.

"Vítězství ODS by znamenalo urychlení deregulace nájemného bez sociálních kompenzací, zavedení školného a platby v hotovosti u lékaře. Zavedení rovné daně by znamenalo to, že se bohatší stanou bohatšími a chudší chudšími," prohlásil premiér Jiří Paroubek.

"Modrá diktatura" podle něj není nadsázkou. Podotkl, že ODS drží ve svých rukou úřad prezidenta, ovládá Senát a prakticky všechna hejtmanství. "Má silné pozice na radnicích velkých měst a v Ústavním soudu je většina konzervativních soudců jmenovaných Václavem Klausem. Totéž platí pro bankovní radu ČNB," řekl. Cílem ČSSD je proto podle něj zabránit tomu, aby ODS měla většinu i ve Sněmovně a vstoupila do vlády.

Srovnání se Slovenskem

Paroubek se dnes také zmínil o pátečním 15. výročí vzniku ODS. Občanské demokraty v Olomouci podpořil slovenský premiér Mikuláš Dzurinda. Spolu se šéfem ODS Mirkem Topolánkem zveřejnili společné prohlášení, podle kterého mají obě země před sebou slibnou perspektivu. Slovensko se podle Topolánka a Dzurindy stalo vzorem pro uskutečňování ekonomických reforem.

Podle Paroubka je ale prohlášení politicky hloupé a stupidní. Rozdíly mezi oběma zeměmi pak deklaroval na příkladech, z nichž mu vyšlo, že Česko má s levicovou vládou větší nárůst reálné mzdy, vyšší minimální mzdu, nižší míru nezaměstnanosti, vyšší starobní důchody a nižší míru chudoby.

Úřadují předseda ČSSD Bohuslav Sobotka pak prohlásil, že volební manažer ODS Jiří Šneberger tvrdí o programu ODS něco jiného, než ostatní členové strany. "ODS začala ústy pana Šnebergera svůj volební program popírat, jiná část ODS na tomto volebním programu trvá a je velmi obtížné si vybrat, jaká je vlastně naše ODS," řekl Sobotka.

Agitaci nejsilnější opoziční strany nazvanou ODS plus přejmenovala ČSSD již před několika dny na ODS minus. Občanští demokraté takovou formu agitace považují za ubohou. [celá zpráva]

Anketa

Obáváte se stejně jako ČSSD "modré diktatury"?
Ano
36,8 %
Ne
63,2 %
Celkem hlasovalo 23334 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám