Hlavní obsah

Sasko-Anhaltsko zpochybňuje původ odpadu z Libčevsi

Právo, Karolina Kudynová, Jan Zappner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá spolková země Sasko-Anhaltsko nadále zpochybňuje původ odpadu v Libčevsi na Lounsku. Už nejde o to, zda je odpad německý, to tamní úřady uznaly, ale jestli má původ právě v této části SRN. Podle toho se totiž rozhodne, který z německých úřadů bude likvidaci platit. Zemské ministerstvo životního prostředí Saska-Anhaltska v pátek uvedlo, že vede vlastní vyšetřování ohledně původu odpadu.

Článek

Výsledkem čtvrtečního jednání německých úřadů bylo, že o odpad v Libčevsi se má postarat Sasko-Anhaltsko na vlastní náklady. O rozhodnutí Právo informoval Karl Franz, mluvčí ministerstva životního prostředí Bádenska-Württembergska, které se schůzky účastnilo. Proti tomu se postavila mluvčí ministerstva životního prostředí Saska-Anhaltska Annette Schützová. "Vedeme vlastní vyšetřování, kolik odpadu pochází od nás. Mělo by skončit v příštím týdnu," řekla včera Právu.

Příští čtvrtek se v Halle sejde sasko-anhaltská ministryně životního prostředí Petra Wernickeová a náměstkyně českého ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL). Tehdy by měl být problém uzavřen.

Pokud by se zástupcům Saska-Anhaltska podařilo původ odpadu zpochybnit, musela by se o odpad v Libčevsi postarat agentura pro nebezpečné odpady SAA ze Stuttgartu a náklady by si rozdělily všechny spolkové země.

Do Saska-Anhaltska míří i jedna ze stop vyšetřování české policie. Ve čtvrtek kriminalisté zveřejnili, že stíhají za nelegální dovoz odpadu do ČR šest osob. Jedna z nich - 53letý muž z Mělnicka - přitom inkasovala peníze od společnosti Dux Halle, sídlící právě v této spolkové zemi.

Mluvčí českého ministerstva životního prostředí (MŽP) Karolína Šůlová včera Právu řekla, že oficiální zápis ze setkání zástupců německých úřadů nemá zatím k dispozici. "Nevíme, jak se to bude dále řešit a k čemu se německá strana zaváže," uvedla s tím, že příští čtvrtek je pro konečné rozhodnutí pozdní termín, protože s likvidací by se mělo začít už zkraje příštího týdne.

Dovozci odpadů z Německa by měli před vjezdem do České republiky platit kauci. Dopravci by ji dostali zpět, až by prokázali, kde odpad složili a jak s ním bylo naloženo. Uvedl to v pátek večer v Libčevsi na Lounsku řekl šéf poradců premiéra Petr Petržílek.

Za situaci v Libčevsi premiér Jiří Paroubek kritizoval starostu Loun Jana Ketnera (ODS). Podla Paroubla měl jako starosta pověřené obce přijmout nabídku ministerstev financí a životního prostředí a odpady nechat odvézt.

Požár v Libčevsi uhašen

Hasiči v pátek uhasili požár skládky, který vzplanul v neděli. Jestliže si německá strana nezačne do pondělka zbytky odpadu odvážet, starostka Libčevsi Vlasta Staňková zahájí jejich převoz na meziskládku. "Pokud bude v pondělí materiál schopný převozu, začneme ho odvážet," dodala starostka. Předpokládá přitom, že peníze od ministerstva financí budou připraveny.

"Dnes mi přišel z ministerstva financí faxem zápis jednání mezi nimi a ministerstvem životního prostředí. Peníze dostanu prostřednictvím kraje, kam by je v pátek měli poslat. Z celkových asi pěti tun odpadu zůstala třetina, tedy necelé dvě. Ale ani hasiči si netroufají přesně určit, kolik tisíc tun nebezpečného popílku tam vlastně zůstalo," řekla včera Právu starostka s tím, že na odvoz dostane 1,9 miliónu korun. To potvrdila i mluvčí MŽP Šůlová.

"Žádné peníze z ministerstva financí určené na likvidaci skládky v Libčevsi zatím Ústecký kraj nedostal," řekl v pátek odpoledne Právu hejtman kraje Jiří Šulc (ODS).

Zbankrotovaná firma dostala pokutu

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila české firmě Bau 24, která do Libčevse odpad přivezla, desetimiliónovou pokutu. To je nejvyšší možná výše. Pokutu inspekce uložila v březnu, tedy zhruba v době, kdy firma Bau 24 zbankrotovala.

Po majiteli společnosti Reném Grünwaldovi pátrá Interpol.

"Rozhodnutí o pokutě ještě nenabylo právní moci, správce konkurzní podstaty se odvolal," řekl Jiří Turek z pobočky české inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. "Netuším, jestli ji zaplatí, neví se, kolik má konkurzní správce k dispozici peněz," dodal Turek.

V současné době se ústečtí inspektoři zabývají i skládkou německého odpadu v Martiněvsi na Litoměřicku, která je ale podstatně menší než libčevská. Správní řízení s firmou, která tam odpad navezla, ještě ale nebylo zahájeno.

Naopak začínají mizet skládky v Sosnové a Arnolticích v severních Čechách, kde inspekce pokuty uložila. "Likviduje je žena, která tam odpad dovezla. Odpadky by měly zmizet do konce dubna," uvedla mluvčí MŽP Šůlová s tím, že Česká inspekce životního prostředí nemá patřičné dokumenty k dalším tunám odpadu na skládkách na různých místech po republice, ze kterých by vyplývalo že pocházejí skutečně z Německa.

Reklama

Výběr článků

Načítám