Hlavní obsah

Paroubek: náklady na protipovodňová opatření až 50 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Náklady na provedení protipovodňových opatření se odhadují na 40 až 50 miliard korun, řekl to ve čtvrtek Jiří Paroubek (ČSSD). Peníze na ně chce stát získat mimo jiné od Evropské investiční banky. Další variantou získání peněz by mohla být i emise obligací.

Článek

"V některých částech státu se zdá, že by bylo třeba výhodnější uvažovat o výstavbě malých přehrad. Není tu jen problém odvést vodu při povodni, ale také si vodu nechat na suchá léta, která zcela nepochybně také přijdou," poznamenal premiér.

Až se spočítají škody z povodní, požádá vláda také Evropskou komisi o peníze z Fondu solidarity. "Já počítám, že by to mohla být částka v řádech miliard (korun)," řekl Paroubek.

Předběžné škody z letošních povodní vyčíslují jednotlivé kraje ve stovkách miliónů až miliardách korun. Premiér očekává, že škody z povodní by se mohly uzavřít do měsíce.

Změnit je podle něj třeba i legislativu tak, aby se zkrátila délka projednávání změn územního plánu pokud jde o výstavbu protipovodňových opatření. "Já myslím, že tady je přijatelná doba pět šest měsíců," uvedl premiér.

Kvůli povodni  se musí strhnout asi deset domů

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) chce vládě předložit program, ze kterého se budou moci čerpat peníze na demolice domů, které zničila povodeň. Kolem deseti domů čeká kvůli letošním záplavám zřejmě demolice. Konečné číslo může být i vyšší, protože poškození se může projevit i po několika měsících.

"Máme v této chvíli jasno, že bychom pokryli náklady spojené s likvidací domu jak fyzickým osobám, tak obcím. Budeme vládě navrhovat i určitou kompenzaci pro obyvatele, pokud to bude potřeba," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Martínek.

Peníze bude možné podle Martínka čerpat z pěti miliard korun, které vláda určila na řešení povodňových škod. Konkrétní částku, která na nový program půjde, ministr neuvedl.

Ministerstvo pro místní rozvoj má připravenu i další dotaci, u které v tuto chvílí čeká na schválení ministerstva financí. Chce využít část peněz obcí, která je dostala na protipovodňové půjčky v roce 1997. Podle Martínka se na jejich účtech nashromáždily značné peníze na úrocích a jeho ministerstvo chce změnit podmínky tak, aby obce mohly peníze použít na protipovodňová opatření.

Nejvíce zatím získalo město Napajedla

Ministerstvo pro místní rozvoj dosud obcím, které o to požádaly, poskytlo na odstraňování povodňových škod 565 900 korun. Přes 365 000 Kč získalo město Napajedla ve Zlínském kraji. Podle ministra Martínka se dá očekávat, že další žádosti obce ještě podají. Vláda na konci března schválila obcím postiženým povodněmi finanční podporu 380 miliónů korun. [celá zpráva]

Sněmovna v úterý hladce schválila vládní návrh uvolnit na odstraňování povodňových škod pět miliard korun.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda schválila peníze pro vyplavené

Kabinet se ve středu během svého zasedání dohodl, že na pomoc oblastem postižených povodněmi vyčlení pět miliard korun. Zdroje hodlá čerpat především z výnosů...

Výběr článků

Načítám