Hlavní obsah

Na olomouckém výstavišti rozkvetla Flora

– OLOMOUC
Právo, Miloslav Hradil, Vlasta Hradilová

Příznivci květin a dalších rostlin míří na olomoucké výstaviště, kde byla ve čtvrtek zahájena za účasti ministra kultury Vítězslava Jandáka jarní etapa mezinárodního zahradnického veletrhu Flora. Největší akce svého druhu v Česku potrvá do neděle.

Článek

Její návštěvníci mohou spatřit mj. i světový unikát - jehličnan wollemia nobilis, který byl objeven teprve před dvanácti lety v Austrálii. V Olomouci je u nás strom vůbec poprvé představen široké veřejnosti, a to ve speciální kleci, která má zamezit jeho odcizení či poškození. Patří do čeledi araukáriovité, která je stará až 200 miliónů let.

"Až do roku 1994 byl tento jehličnan známý jen z fosilií, z nichž nejstarší má 90 miliónů let. Předpokládá se, že rostl již v geologickém období jury, kdy žili dinosauři. Stromy vědci považovali za vyhynulé více jak 65 miliónů let," řekl novinářům Zbyněk Buřival z firmy Hortiservis.

 Budoucnost v přírodě nalezených stromů je podle něj velmi nejistá, a to i přes přísnou ochranu a skutečnost, že rostou na dně nepřístupné rokle v pohoří Blue Mountains asi 200 km od Sydney. "Malý požár nebo nemoc mohou způsobit jejich zánik. Proto se odborníci snaží zajistit množení rostlin ve specializovaných zahradnických závodech," uvedl Buřival.

V Česku byla první wollemie zasazena počátkem dubna ve skleníku Fata Morgana v Botanické zahradě v Praze - Troji.

Výstava je věnována Mozartovi

Centrální expozice veletrhu Flora je letos koncipována ve znamení 250. výročí narození geniálního skladatele W. A. Mozarta. V ústředním pavilónu A olomouckého výstaviště mohou návštěvníci obdivovat na ploše přes tisíc metrů čtverečních Květinovou symfonii, na jejíž podobě se podílelo 43 vystavovatelů z ČR, Německa, Slovenska, Polska a Rakouska. "Opět se tu představuje mj. i Zahradnictví města Vídně," uvedl vedoucí oddělení zahradnických výstav Výstaviště Flora Ivo Krejzlík.

Ústřední téma letošní jarní etapy zahradnického veletrhu nebylo zvoleno náhodnou. Jedenáctiletý Mozart pobýval v Olomouci poté, co v září 1767 vypukla ve Vídni epidemie neštovic a jeho otec se rozhodl přestěhovat s rodinou na Moravu. Skladatel se při pobytu ve městě poměrně rychle zotavil z příznaků neštovic, které se u něj projevily, a složil tu mj. svou šestou, tzv. Olomouckou symfonii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám