Hlavní obsah

ČT: Divácké hlasování v diskusích zůstane

– PRAHA
Právo, jp

Vedení České televize (ČT) prohlásilo na středečním jednání Rady ČT, že divácká hlasování v televizních diskusních politických pořadech zůstanou. Veřejnoprávní televize tím reagovala na stanovisko Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, která míní, že hlasování, jak který z politiků uspěl u diváků, není součástí vyváženého způsobu podávání informací.

Článek

"Kdyby chtěl někdo hlasování zakázat, bylo by to vysoce kontraproduktivní a nesmyslné," prohlásil v průběhu jednání Rady ČT šéf aktuální publicistiky České televize Jiří Vondráček.

Moderátor Otázek Václav Moravec se přiznal, že zpočátku byl jeho vztah k diváckému hlasování negativní, ale nyní mu fandí. "Názor, že nějaké telefonické hlasování je manipulací voleb, je pohrdáním diváky," prohlásil na radě Moravec.

V průběhu jednání rady veřejnoprávní televize ve středu rovněž zaznělo, že od minulé neděle až do červnových voleb do Sněmovny budou mít ve druhé části nedělních Otázek Václava Moravce možnost prezentace i dosud neparlamentní strany, jež kandidují. 14. května proběhne diskuse pěti lídrů nejsilnějších neparlamentních stran podle aktuálních výsledků výzkumů veřejného mínění.

ČT ve středu dále naznačila, že se bude snažit do diskusního pořadu po volbách ještě více zapojit diváky, například možností přímo klást otázky politikům.

Otazníky zůstávají u Sedmičky

V médiích problesklo, že moderátor konkurenčního diskusního pořadu Sedmička na Nově Martin Veselovský, chce z tohoto pořadu odejít. "Pan Veselovský má smlouvu do července, rozhodně se do voleb nic měnit nebude. Zda se Sedmička po letních prázdninách na obrazovku vrátí ve stejně podobě, anebo v jiné, zda ji bude moderovat opět Veselovský, anebo přijdeme s jinou tváří, je v tuto chvíli předčasná úvahu a nebudeme o tom spekulovat," sdělila Právu mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Moravec rozhodně nemíní ke konkurenci přejít. Bývalá moderátorka Novy Michaela Jílková ve středu Právu řekla, že je šťastná tam, kde je. Tedy v jednom z celostátních deníků.

Podle průzkumu je ČT důvěryhodnější

Společnost SC ve středu na jednání Rady ČT prezentovala výzkum veřejného mínění image jednotlivých televizních stanic. Jak uvedla socioložka Jana Hamanová, výzkumu se zúčastnilo 1300 respondentů, kteří charakterizovali ČT 1 jako stanici, která nemá konkurenci v oblasti pořadů pro děti a zpravodajství a je důvěryhodná, ČT 2 je podle nich především kanálem sportovních pořadů a dokumentů. Při vyslovení názvu TV Nova se o dotazovaných objeví spojení, že je to senzacechtivá a zábavná televize, Primu mají diváci většinou spojenu s konkrétním pořadem, především s VyVolenými.

Česká televize je podle tohoto diváckého průzkumu "spolehlivá", TV Nova "povrchní" a Prima "moderní".

Radní ČT na svém včerejším jednání zvolili bývalou vynikající atletku, mistryni světa Helenu Fibingerovou, třetí místopředsedkyní Rady ČT. Předseda Rady ČT Milan Horálek také oznámil, že vrchní ředitel veřejnoprávní televize František Lambert byl nominován do celostátní ankety Nejlepší finanční ředitel roku 2005, jejíž výsledky budou vyhlášeny ve čtvrtek večer. V této anketě soutěžilo deset finančních ředitelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám