Hlavní obsah

Farář se nemusí omlouvat za tvrzení o babickém procesu

OLOMOUC

Evangelický farář Michal Šimek se nemusí písemně omluvit bývalému tajemníkovi KSČ na Jihlavsku Miroslavu Holzbauerovi za svá tvrzení o jeho údajném podílu na vraždě tří komunistických funkcionářů v Babicích na Třebíčsku v roce 1951 a následném rozpoutání babického procesu. Rozhodl tak ve středu Vrchní soud v Olomouci.

Článek

Podle soudu jsou úsudky Šimka podložené a oprávněné a nemohou být zásahem do osobnostních práv žalobce. Vrchní soud tak změnil rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se farář odvolal. Krajský soud původně uvedl, že se tvrzení Šimka nepodařilo dokázat.

Žalobou na ochranu osobnosti na evangelického faráře podal Miroslav Holzbauer. Šimek ve svém odvolání dnes požadoval, aby byl případ vrácen zpět ke krajskému soudu. Soud podle něj nevzal v úvahu žalobcovo členství v KSČ a neprovedl ani jeho výslech. Vrchní soud s odvoláním faráře souhlasil a rovnou rozsudek změnil.

Podle předsedy senátu Vojtěcha Brhela se odvolací soud zabýval tím, zda žalovaný měl dostatek podkladů k tomu, aby mohl vyslovit svůj úsudek o podílu žalobce na vraždách a následném rozpoutání babického procesu.

"Žalobce byl na významném postu komunistického režimu, a proto jeho odpovědnost společenská i politická je zcela evidentní," řekl předseda senátu Vojtěch Brhel. Žalobce podle něj o takové akci vědět musel. "Tím, že byl ve velmi vysoké funkci jednoho z nejhrůznějších režimů a počínal si velmi aktivně, tak mu za toto počínání žádná morální satisfakce nepřísluší," podotkl soudce.

Farář rozhodnutí ve svůj prospěch nečekal

Evangelického faráře Michala Šimka rozhodnutí soudu překvapilo. "Byl jsem překvapen tímto rozhodnutím. Bylo správné v tom smyslu, že senát posuzoval skutečnou zodpovědnost jednotlivých stranických funkcionářů. Nikdy jsem netvrdil, že pan Holzbauer byl tím, který střílel, ale že je důvodně podezřelý, že se podílel na organizaci teroru proti soukromým zemědělcům a církvi i na organizaci té babické vraždy. Soud rozhodl správně," řekl ČTK Šimek.

Právní zástupce Holzbauera Jaroslav Širmer naopak zvažuje dovolání. "Soudy dosud rozhodovaly v náš prospěch. Bude záležet na klientovi, ale nepochybně dovolání podáno bude. Nelze připustit, aby kdokoliv mohl zveřejnit hrubá, lživá, urážlivá slova o komkoliv a soud na to řekl, že právo na úsudek má každý," uvedl právní zástupce. Samotný žalobce, kterému je kolem 85 let, se dnes k soudu nedostavil.

Podíl funkcionáře KSČ na vraždách se neprokázal

Šimek se kauzou zabýval koncem devadesátých let. Podle svých slov z historických dokumentů zjistil, že Holzbauer má na celé kauze podíl. Na bývalého komunistického pohlavára proto podal v roce 1999 trestní oznámení. Kauzu rok vyšetřoval Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Případ pak ale uzavřel s tím, že se obvinění nepodařilo prokázat. Holzbauer následně podal žalobu na ochranu osobnosti. Holzbauerův podíl na kauze podle faráře dokládají zápisy z porad a jednání. Z nich vyplývá, že se komunistický pohlavár v době vraždy a především krátce před zahájením procesů stýkal s představiteli armády, StB, SNB i dalšími funkcionáři.

Babický proces je jednou z nejznámějších kauz spojovaných se zločiny komunismu. Jeho cílem bylo potrestat údajné pachatele vraždy tří komunistických funkcionářů v Babicích na Třebíčsku. Útok se odehrál 2. července 1951. Zahynuli při něm Tomáš Kuchtík, Josef Roupec a Bohumír Netolička. Vražda odstartovala soudní proces nebývalých rozměrů. Jedenáct lidí dostalo trest smrti, desítky dalších pak doživotí a také vysoké tresty.

Babická vražda nebyla dosud objasněna. Podle některých spekulací byli tři komunističtí členové babického výboru zavražděni jen proto, aby mohli být v době nastupujícího komunismu exemplárně potrestáni kněží a soukromí zemědělci nepohodlní komunistickému režimu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám