Hlavní obsah

Poslanci schválili zveřejňování statistik o zdravotní péči

PRAHA

Sněmovna ve středu souhlasila s návrhem, aby zdravotní pojišťovny zveřejňovaly statistické údaje o kvalitě péče v jednotlivých zdravotnických zařízeních. Novinku z dílny poslance KDU-ČSL Josefa Janečka schválili poslanci jako další tzv. přílepek v rámci hlasování o nesouvisejícím insolvenčním zákonu. Předlohu teď ještě posoudí Senát.

Článek

Podle Janečka by díky zákonu mohli lidé mít přístup například k informacím o nákladech na léčbu různých diagnóz, počtu operací a délce hospitalizace. Pojišťovny by podle něj navíc musely pacienta informovat v případě, že při kontrole zjistí chybnou léčbu. "Myslím, že je to z hlediska ochrany pacienta strašně důležitá věc," uvedl Janeček.

Poslanci novou úpravu schválili v rámci nesouvisející normy, která se týká insolvenčního zákona. Lidovci se ve středu touto formou tzv. přílepku pokusili prosadit také zákaz kouření v restauracích, což jim však neprošlo. [celá zpráva]

Předlohou o poskytování informací o zdravotní péči se teď budou zabývat senátoři, kteří přitom nedávno zamítli návrh exministra zdravotnictví Jozefa Kubinyiho (ČSSD), který počítal se zveřejňováním údajů o kvalitě péče. Senátorům se zákon jevil moc obecný. Poslanci by se měli pokusit přehlasovat senátní veto na této schůzi.

Debaty o zveřejňování informací

Politici a odborníci vedou už léta debaty o tom, podle jakých kritérií se mají zdravotnická zařízení a lékaři posuzovat. Když totiž ministerstvo zdravotnictví na základě údajů z prvního pololetí roku 2005 sestavilo pořadí 16 nemocnic, které řídí, kritici namítali, že žebříček srovnával nesrovnatelná zařízení. To nakonec připustil i ministr zdravotnictví David Rath.

Odborné společnosti po zveřejňování informací již dlouhou dobu volají. Například podle šéfa České onkologické společnosti Jiřího Vorlíčka by jednotlivá onkologická pracoviště měla znát úspěšnost ostatních. Údaje by se měli dozvědět i pacienti. Výsledky léčby v jednotlivých zařízeních se totiž liší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám