Hlavní obsah

Jídlonosiče z Číny pouštějí jedovatou látku

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví varovalo před nebezpečnými plastovými nádobami na přenášení jídla z Číny. Státní zdravotní dozor zjistil, že tyto tří- a čtyřdílné jídlonosiče, které se prodávají na českém trhu, ohrožují zdraví spotřebitelů. Dovozce a distributoři jsou proto povinni výrobek okamžitě stáhnout z trhu. Informovalo o tom v úterý ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Výrobek má růžové, světle modré a zelené provedení vnějšího pláště. Chemická analýza prokázala, že z pěnové izolační vložky se uvolňuje styren v takovém množství, že proniká do potravin uložených v jídlonosiči.

Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při používání nádoby kontaminuje styren pokrmy a proniká do lidského organismu. Styren působí negativně na nervový systém. Výzkumy provedené na zvířatech ukazují, že požití styrenu může negativně ovlivnit jádra, ledviny, krev a imunitní a nervový systém.

Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny zařadila styren mezi možné karcinogeny. Podle některých studií může vdechování styrenu u pracovníků v chemickém průmyslu vyvolat leukémii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám