Hlavní obsah

V Ústí stouplo Labe téměř o metr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

V porovnání se sobotou stoupla do úterý hladina Labe v krajském městě Ústí téměř o metr. Zatímco v sobotu hlásili tamní vodohospodáři Labe se 455 centimetry, v úterý ráno dosáhla hladina toku již 538 centimetrů. Ve městě tak nyní platí druhý stupeň povodňové aktivity - stav pohotovosti.

Článek

Normální hladina řeky, která končí v německém Hamburku, je v Ústí nad Labem pouze dva metry.

Odborníci nepředpokládají, že by hladina zůstala na současné úrovni. O víkendu její zvýšení způsobil podle vodohospodářů déšť. Obyvatelé krajského města nyní sledují zvyšující se hladinu řeky s obavami. Pokud by Labe překročilo výšku 560 centimetrů, zaplavila by voda část silnice pod Benešovým mostem. To by znamenalo velké komplikace zejména v místní dopravě.

Kvůli opětovně vysoké hladině Labe se uzavřel přívoz z českého Hřenska do německé pohraniční obce Schmilka. Přívoz funguje, pokud Labe nepřekročí zhruba pětimetrovou hranici.

Labe v Ústí kulminovalo 4. dubna na výšce 886 centimetrů. V roce 2002 byla hladina řeky dokonce o zhruba tři metry vyšší.

Stav pohotovosti je i na Lužnici

I v jižních Čechách stále řeky nemají obyvklou hladinu. Zejména Lužnice klesá velmi pomalu. Druhý povodňový stupeň stále platí na Lužnici v Klenovicích na Táborsku. Stupeň bdělosti překračuje Vltava v Chlumu, Lužnice v Nové Vsi, Pilaři a Bechyni a Blanice v Heřmani. Ve Veselí nad Lužnicí, kde voda napáchala největší škody, klesla hladina řeky poté, co rybáři snížili odtok vody z rybníku Rožmberk. Stále však voda zaplavuje lidem sklepy.

"V pátek jsme se domluvili na snížení odtoku z rybníka Rožmberk a vůbec snížení dotace vody do řeky Lužnice. To se tady přes víkend projevilo společně s poklesem vody v řekách," uvedl v úterý starosta Veselí Petr Hynek. Výrazně se podle něj snížila výška vody v zatopených sklepích, v některých už je možné začít čerpat vodu. "Někde ještě stojí půl metru, ale už to nejsou metry vody," poznamenal Hynek.

Lužnice klesá jen velmi pomalu, voda odtéká ze sklepů už několik týdnů. "Tam je doběhová doba toku strašně dlouhá, klesá strašně pomalu," řekl dispečer Povodí Vltavy Petr Hovorka.

Více si o stavu hladin českých řek můžete přečíst zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám