Hlavní obsah

Šéf poradců premiéra kandidátem na ministra životního prostředí

Právo, ada
PRAHA

Bývalý náměstek ministra životního prostředí, současný ředitel premiérových poradců a garant ČSSD za ekologickou politiku Petr Petržílek (35) je kandidátem soc. dem. na ministra životního prostředí.

Článek

Premiér Jiří Paroubek ho tak v pondělí představil v ČT.

Právě Petržílek se s dvacítkou odborníků podílel na přípravě ekologického manifestu, který strana představí v úterý. Spoluautorem je také Tomáš Novotný, náměstek ministra životního prostředí, o němž se také spekulovalo jako o možném ministrovi.

Paroubek chce konkurovat zeleným

"Je to legislativec," řekl na Petržílkovu adresu Paroubek. Je přesvědčen, že ekologický program soc. dem. může směle konkurovat programu zelených, a považuje ho za lepší.

"Soc. dem. jde o občany. V ekologických tématech volíme priority podle toho, jak jsou důležité pro občany. Spojujeme ekologická a sociální řešení dohromady: tím se lišíme od zelených i od ODS," tvrdí v manifestu.

Jednou z priorit je např. podpora úspor tepla v bytech, kdy soc. dem. slibuje vyšší státní podporu bytové výstavbě, která minimalizaci spotřeby zajistí. Podpora by se mohla v letech 2007 až 2010 vyšplhat na 15 miliard korun.

Strana rovněž sází na ekologickou daňovou reformu. Ta by na jedné straně měla přinést navýšení spotřebních daní u paliv a energií, na druhé straně kompenzace snížením nejnižších sazeb daní z příjmu.

Reforma by měla nastartovat v roce 2008 a skončit až v roce 2017. Podle manifestu by na ní měly nízko a středněpříjmové domácnosti vydělat. Ekologická daňová reforma zelených je velmi razantní, takže by rodiny výrazně zasáhla.

Soc. demokraté rovněž slibují omezení silniční nákladní dopravy a její přesun na železnici a vodu. Daňově chtějí ve shodě se zelenými zvýhodnit nákup vozidel s alternativním pohonem.

Naopak znevýhodněn by měl být dovoz ojetin nesplňujících náročná ekologická kritéria, a to zpoplatněním registrace částkou 6000 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám