Hlavní obsah

Andrej Grega odešel z ČSSD, zůstává ale poslancem

JABLONEC NAD NISOU

Sociální demokracii opustil další její člen, který by svou aférou mohl poškodit stranu v předvolebním boji. Poslanec Andrej Grega je podezřelý, že jako předseda organizace ČSSD v Jablonci přivedl do strany asi stovku tzv. černých duší. V pondělí vystoupil ze sociální demokracie, nehodlá ale složit poslanecký mandát, protože k tomu prý nevidí důvod.

Článek

Krajská organizace ČSSD přitom Gregu vyzvala nejen k odchodu ze strany, ale i k rezignaci na funkci poslance. K tomu se ale Grega nechystá. "Nikdo mi nic neprokáže," zdůraznil v této souvislosti.

Pokud by Grega nevystoupil z ČSSD sám, zbavila by se ho strana zřejmě sama. Předsednictvo ČSSD chtělo totiž 18. dubna navrhnout zrušení Gregova členství. "Činím tak na základě nevybíravé a nepravdivé kampaně a osobních útoků ze strany krajského výboru," řekl Grega. "Nechci připustit, aby moje osoba byla zneužita k poškození ČSSD," dodal s tím, že volební úspěch ČSSD byl a zůstává jeho prioritou.

Gregovu pozici ve straně měl posílit nábor stovky členů

Z nabírání falešných členů podle krajské kontrolní komise ČSSD usvědčily Gregu a jabloneckého místopředsedu Otakara Kyptu kromě jiného schůze, na nichž se podle prezenční listiny mělo sejít 70 lidí, ale do místnosti se jich nemohla vejít ani polovina. Kypta, který už ze strany vystoupil dříve, měl jednu schůzi řídit v době, kdy se ještě nacházel v zaměstnání. Několik členů ČSSD uvedených na prezenční listině navíc potvrdilo, že se žádné schůze nezúčastnili. Přihlášky byly prý navíc vyplněné jednou rukou.

Gregu začala před nedávnem vyšetřovat policie kvůli podezření z vydírání. Trestní oznámení na něj podali dva muži z Jablonce nad Nisou, kteří pro něj nové členy sháněli mezi jabloneckými Romy.

Grega: jsou to jenom intriky

Podle Andreje Gregy se za aférou kolem padělaných stranických přihlášek skrývají intriky vyvolané lidmi z liberecké organizace ČSSD. Ti prý chtějí Gregu a jeho jablonecké kolegy politicky zlikvidovat. Nedostatky v evidenci členů jsou podle něj nevýznamné a mohly se vyřešit na vnitrostranické půdě. Podle místopředsedy krajského výboru ČSSD Roberta Duška však může aféra ubrat ČSSD několik procent voličských hlasů. Proto chtěl, aby z ní Grega vyvodil politickou zodpovědnost.

Podle Gregy je situace v krajské organizaci ČSSD v Libereckém kraji špatná a dobrá nebyla ani před skandálem v jablonecké organizaci. Grega z ní viní krajského předsedu, exposlance Michala Krause, který podle něj není veřejně přesvědčivý. "Stejně jako já by měl na členství ve straně rezignovat. V politice pro slušného člověka platí presumpce viny," zdůraznil Grega.

Grega v Poslanecké sněmovně vystřídal Krause. Kraus ze Sněmovny odstoupil poté, co vyšly najevo jeho obchody s odsouzeným podvodníkem Františkem Rigem. Kraus a Grega bojovali v minulých letech v ČSSD v Libereckém kraji o moc, nakonec vyhrála skupina sociálních demokratů kolem Krause.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám