Hlavní obsah

Poslankyně ODS odmítla volbu nového šéfa VZP jako netransparentní

PRAHA

Místopředsedkyně zdravotního výboru Sněmovny a poslankyně za ODS Lucie Talmanová v diskusním pořadu televize Prima Nedělní partie odmítla volbu nového ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) jako netransparentní. Šéf pojišťovny by měl podle ní vzejít ze standardního výběrového řízení. Její protivník v duelu, ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD), ji za to nařkl z neznalosti zákona o VZP.

Článek

Poslankyni ODS Lucii Talmanové se nelíbí způsob, jakým je volen nový ředitel VZP. Vláda do funkce navrhla současného ředitele Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí Pavla Horáka. V současnosti vede VZP prozatímní ředitel Josef Čekal.

"Proč nemůže zůstat ve funkci stávající ředitel? Proč není na tak důležitou funkci vypsáno standardní výběrové řízení? Proč se hlasuje o jediném kandidátovi navrženém vládou?" ptala se Talmanová a dodala, že pro Horáka ve Sněmovně ruku nezvedne, protože se jí jeho výběr nezdá transparentní.

Ministr zdravotnictví David Rath, který Talmanové v úvodu debaty předal kytici, vzápětí poslankyni obvinil, že ani nečetla schválený zákon o VZP, který stanovuje pravidla pro výběr ředitele největší zdravotní pojišťovny. Podle zákona volí šéfa VZP poslanci na návrh vlády.

Rath připomněl, že Sněmovna zákon přijala s pozměňovacími návrhy Senátu, kde má výrazné zastoupení ODS, a že zákon podepsal i prezident, na jehož adresu ministr neopomněl připomenout, že je čestným předsedou nejsilnější opoziční strany.

Spor o neziskové nemocnice pokračuje

Mezi třemi body, které by chtěl Rath uskutečnit, pokud by po červnových volbách znovu usedl do křesla ministra zdravotnictví, uvedl stabilizaci VZP, vznik sítě neziskových nemocnic a přípravu zákonů pro zavedení komerčního zdravotního připojištění.

"Víme, které zákony jak upravit, aby začalo fungovat komerční připojištění na nadstandardní péči, které by mělo být spuštěno do konce roku 2007," řekl Rath. Ministr se také opět postavil proti privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven.

Oba politici se také střetli nad ministrovým návrhem vzniku sítě neziskových nemocnic, který nedávno zamítl Senát. "Zpětně posiluje roli státu ve zdravotnictví. Ekonomové nad ním musejí plakat," poznamenala Talmanová a dodala, že kraje znají svou situaci v dostupnosti zdravotní péče lépe než stát. "Nechme kraje rozhodovat o péči pro své občany," vyzvala poslankyně ODS.

Podle ministra Ratha je role státu v péči o pacienty zakotvena v Ústavě. "Ústava říká, že za dostupnost péče ručí stát. Kdyby proběhla privatizace nemocnic v krajích, toto ústavní pravidlo je prázdné," řekl k tomu Rath.

Rath: Češi mají nejvíce hrazených léků v Evropě

Rath v debatě uvedl, že Česko má v Evropě nejširší portfolio plně hrazených léků. Ministr připomněl, že během příštího týdne vyjde v Právu seznam dvou tisíc léků, které jsou hrazeny pojišťovnami.

Talmanová ale namítla, že když budou pojišťovny hradit i běžné přípravky, nezbudou jim peníze na plnou úhradu drahých léků. "Nehraďme ze zdravotního pojištění banality," vybídla poslankyně.

Na dotaz ohledně vzrůstajících doplatků za některé léky zopakoval Rath doporučení, ať pacienti žádají u lékařů plně hrazený ekvivalent, nebo ať nakupují v nemocničních lékárnách, kde jsou doplatky nižší. Lékárníci se už v minulosti proti tomuto doporučení ohradili, protože podle nich vybízí k nerovné soutěži. [celá zpráva]

Na výtku Lucie Talmanové, že ČSSD neudělala za osm let v lékové politice vůbec nic reagoval ministr překvapivým přiznáním, že její základy byly už za vlády ODS nastaveny poměrně dobře.

Reklama

Související články

Ředitelem VZP má být Pavel Horák

Vláda ve středu schválila návrh ministra zdravotnictví Davida Ratha (za ČSSD) postavit do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) doktora Pavla Horáka,...

VZP dostane od vlády 2,5 miliardy korun

Paroubkův kabinet rozhodl, že Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) dostane na oddlužení další 2,5 miliardy korun. Bude to v letošním roce již několikátá státní...

Výběr článků

Načítám