Hlavní obsah

Kasal zpochybnil předvolební průzkum, v němž KDU-ČSL neuspěla

PRAHA

Místopředseda KDU-ČSL Jak Kasal v neděli zpochybnil výsledky předvolebního průzkumu agentury SC&C, podle něhož by se jeho strana do Sněmovny nedostala, získala by jen čtyři procenta. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu televize Nova Sedmička, kde se střetl se sociálnědemokratickým ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem, místopředsedou ČSSD.

Článek

"Kdybych se měl zneklidňovat každým průzkumem, veřejného mínění, tak bych asi nespal," řekl na úvod Kasal o průzkumu, v němž bylo osloveno 3200 lidí. Pak se ale ukázalo, že se nad výsledky zamýšlel a výzkum tvrdě zkritizoval.

"Může to vypadat, že se bráním kvůli tomu, jak jsme dopadli, já ale nezpochybňuji celkové výsledky, ale dílčí výsledky," řekl Kasal a uvedl příklady, podle nichž se agentura spletla v Moravskoslezském kraji, na Vysočině , v Olomouci a v jižních Čechách v řádu stovek procent.

"V Moravskoslezském kraji máme podporu jednoho procenta, to by nás tam nevolili ani všichni z KDU-ČSL." Nesrovnalosti jsou prý také na Vysočině, kde by podle průzkumu KDU-ČSL dostal jen šest procent, i když podle vlastních zjištění lidovců je tam podpora dvojnásobná.

Zdeněk Škromach v reakci na to zavtipkoval, že při mítinku ve Zlíně za ním přišel jeden lidovec, a řekl mu, že chce volit sociální demokracii, takže ne všichni členové KDU-ČSL nutně musí dát hlas lidovcům. Pak se ale také pustil do relevance výsledků předvolebních průzkumů: "Beru je stejně jako ostatní výsledky, k reálu mají daleko. Byla tu Strana za životní jistoty, měla v průzkumech devět deset procent a nakonec se nedostala do Sněmovny."

Škromach však zašel ještě dál, když  řekl: "Může tu být i snaha nějak preferencemi ovlivňovat volební výsledky." Odvolával se na výroky Vladimíra Železného, kterému prý zaměstnanec jedné agentury dvakrát nabízel za úplatek upravení preferencí.

Vladimír Železný v Nedělní partii Primy zmínil, že průzkumy vytvářejí velmi specifickou situaci, kdy jsou do médií zváni zástupci právě těch stran, které by se podle průzkumů dostaly do Sněmovny a na ně se pak upře pozornost veřejnosti, takže si upevní svou pozici.

Jan Kasal navrhl i řešení celé problematiky. Podle něj by se měly jednotlivé agentury, které se věnují výzkumu veřejného mínění, sjednotit do nějaké asociace, a ta by nesla společenskou garanci.

Nad klecovými lůžky se shodli

Pak již debata trochu ztratila říz. V otázce klecových lůžek, kvůli jejichž používání připravuje žalobu na ČR Mezinárodní organizace pro práva lidí s mentálním postižením (MDAC), se oba shodli, že je celá problematika příliš nafukovaná. Měli by se jí účastnit především odborníci.

Kasal se také zastal zaměstnanců těchto organizací: "Mrzí mě, že kvůli tomuto problému se na pracovníky těchto zařízeno hledí jako na potenciální zločince."

Varoval také, aby klecová lůžka nebyla nahrazena masivními dávkami uklidňujících prostředků nebo připoutáním k posteli, "kdy se nejde ani podrbat."

Spory o regulované nájemné

Oba se neshodli, zda stát může prohrát spory s majiteli domů ohledně náhrad za ztráty, které jim způsobila regulace nájemného poté, co majitele domů podpořil svým rozhodnutí Ústavní soud.

"Nemyslím si, že by je stát prohrál," pravil Zdeněk Škromach. Naopak Kasal uvedl: "V řadě případů se obavám, že stát vyjde jako poražený, a pak budou platit všichni lidé." To je podle něho pokračování nespravedlnosti, když budou muset nést náklady také lidé, kteří mají byt v osobním vlastnictví nebo družstevní byt. Budou vlastně dotovat lidi, kteří žijí v bytech s regulovaným nájemným. Byty s regulovaným nájemným označil Kasal za "privilegium z minulosti", jehož využívají i lidé s vysokými příjmy, kteří by žádné kompenzace od státu při neregulovaném nájemném nedostali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám