Hlavní obsah

Lyžaři si užili ideální bílou sobotu

ČESKÁ REPUBLIKA

Slunečné počasí přilákalo v sobotu do českých hor množství lyžařů. Podmínky pro provozování zimních sportů byly zejména ráno a dopoledne ve většině lyžařských středisek ideální. Libovali si návštěvníci Krkonoš, Jeseníků, Beskyd, Krušných hor i na Šumavě.

Článek

Počasí, které nelze nazvat jinak než nádherné, vládlo celou sobotu v Krkonoších. Slušně lyžovat však bylo možné pouze dopoledne, kdy slunce ještě nestačilo roztopit sníh na sjezdovkách. Odpoledne už vybízelo spíše k opalování než ke galejím v závějích plovoucího sněhu.

Těžký sníh občas zaměstnal Horskou službu, která naštěstí nezasahovala u vážnějších karambolů. Lyžaři mají během velikonočního víkendu poslední možnost strávit čas za zvýhodněné ceny skipasů na po ránu upravených sjezdovkách v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních, Herlíkovicích u Vrchlabí nebo  Rokytnici nad Jizerou.

Lanovky a vleky ve Špindlerově Mlýně a Harrachově zastaví po Velikonocích až nepříznivé sněhové podmínky nebo chronický nezájem. Rokytnice spustí naposledy v letošní sezóně lanovku na Lysou horu, kam letos ochranáři výjimečně pustili snowboardisty. Návštěvnost letos v Rokytnici, kam turisty přilákala především snowboardisticky atraktivní sjezdovka na Lysé hoře, zaznamenali největší v historii zdejšího skiareálu.

Počasí přálo lyžařům na Šumavě i v Krušných horách

Také na Šumavě využili lyžaři pravděpodobně jedné z posledních možností zalyžovat si v této sezóně. Jezdilo se v areálu Špičák, v areálu Samoty i Nad nádražím. "Stopy už se neupravují, protože z řady cest začali správci šumavského parku odhrnovat sníh. Přesto se tady ještě nějací běžkaři objevili," řekl František Stupka z horské služby. Sněhu je tady kolem metru, ale je těžký a rozbředlý. Vleky budou naposledy jezdit na Velikonoční pondělí.

V Krušných horách bylo v sobotu nejvíc lidí v největším místním lyžařském areálu na severní straně Klínovce. Lyžovalo se i v areálu Neklid a v Bublavě na Sokolovsku. V okolí Božího Daru jsou běžecké tratě upraveny jako v hlavní sezoně. Vleky jsou o prodlouženém svátečním víkendu patrně naposledy v provozu, i když sněhu je ještě dost. Zájem lyžařů tam už ale opadává.

Lyžaři obsadili také Jeseníky a Beskydy

Možnost posledního letošního lyžování využily davy lyžařů také v Jeseníkách. Záchranáři i provozovatelé vleků hlásí velkou návštěvnost. Přispělo k tomu i počasí - polojasno, bezvětří a teploty čtyři stupně nad nulou. Mnoho lidí navštívilo například Červenohorské sedlo. "Kromě černé sjezdovky jedou všechny vleky. Problém máme jen s parkováním, je tady plno vozů. Ráno byly sjezdovky jak pro světový pohár, sníh nikde neprosvítá, podmínky jsou ideální," řekl Jiří Hanák ze Ski klubu Šumperk, který provozuje místní vleky.

S návštěvností jsou spokojeni také provozovatelé vleků na Ovčárně, kde jako jediní na horách uzavřou sezonu až 30. dubna. Pěkné počasí do hor vylákalo také běžkaře. Pěších turistů je však podle záchranářů zatím poskrovnu. "Máme tady stále 1,35 metru sněhu. Daleko by nedošli," podotkl pracovník Horské služby na Ovčárně.

Příjemné slunečné počasí, ale ne příliš ideální sněhové podmínky čekaly na lyžaře v Beskydech. I když sněhu je stále dost i na sjezdovkách, teploty se pohybovaly vysoko nad nulou. Sníh už proto nebyl moc kvalitní.

Ve střediscích, kde se používají sněžná děla, není na sjezdovkách poznat, že už několik týdnů je jaro. "Je tam až 40 centimetrů sněhu. Ten vydrží určitě až do konce měsíce. Většina středisek ale chce sezonu ukončit po Velikonocích. Lidi už moc lyžování neláká," dodal záchranář.

Reklama

Výběr článků

Načítám