Hlavní obsah

Draslovka Kolín dostala pokutu za únik kyanidu

KOLÍN

Pokutu ve výši 400 tisíc korun vyměřil středočeský krajský úřad kolínské chemičce Draslovka, z níž letos v lednu unikl kyanid a zahubil několik tun ryb. Podle rybářů ale záplavy zametly stopy po lednové havárii, která stála životy tisíců ryb.

Článek

"Vyměřili jsme jim tuto pokutu za to, že včas neinformovali příslušné orgány z oblasti životního prostředí, což je velmi závažné pochybení," řekl Právu mluvčí středočeského krajského úřadu Martin Kupka s tím, že sama Draslovka rozhodnutí o pokutě teprve obdrží, protože jej bude kraj v pátek odesílat. V chemičce skutečně o novém rozhodnutí nic nevěděli. "Jsme na dovolené a takovou informaci nemám," řekl výrobní ředitel a mluvčí firmy Jiří Holub.

Povodeň spláchla důkazy o havárii v chemičce

Záplavy změnily dno Labe natolik, že už není možné přesně určit důsledky havárie v Dralovce. Naznačil to v pátek jednatel Českého rybářského svazu Jan Štípek.

Štípek je proto spokojen, že se rybáři dohodli s chemičkou na vyrovnání ve výši dvou miliónů korun. Posudek na množství jedu v řece si nechala vypracovat Česká inspekce životního prostředí, analýzu ale nezveřejní do konečného rozhodnutí, jež by mělo padnout do konce dubna.

Vedení inspekce již několikrát tvrdilo, že pokuta by mohla dosáhnout maxima, tedy deseti miliónů korun za nepovolené vypouštění odpadních vod a 200 tisíc korun za neohlášení havárie.

Reklama

Související témata:

Související články

Kyanid v Labi zabil nejméně devět tun ryb

Tuny mrtvých ryb, otrávená voda a otevřená nespokojenost v Německu s českých varovným systém, to vše je důsledek ekologické havárie, kterou Labe, největší...

Výběr článků

Načítám