Hlavní obsah

Dvanáctá labuť uhynula na ptačí chřipku

Právo, kk, rap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Počet uhynulých labutí, které zemřely na zákeřnou ptačí chřipku, dosáhl tuctu. V pátek to uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben s tím, že testy prokázaly virus H5 u labutě, jež uhynula v Českých Budějovicích. U sedmi ze dvanácti labutí, které uhynuly na jihu Čech na ptačí chřipku, byl navíc prokázán pro člověka smrtelně nebezpečný virus H5N1.

Článek

Labuť objevili veterináři na levém břehu Vltavy poblíž cyklostezky do Hluboké nad Vltavou, tedy nedaleko místa předchozích nálezů. Podle Dubna se tak zdá být oprávněná úvaha, že všechny nakažené labutě pocházely ze stejného hejna. Další vyšetření pokračují, konečný verdikt o typu viru závisí na britské laboratoři ve Weybridge.

Ve čtvrtek se také našla těla labutí s virem H5

Nálezy uhynulých labuté kvůli ptačí chřipce se množí rychle. "Národní referenční laboratoř potvrdila virus H5N1 u dalších čtyř ptáků, a to u labutí nalezených v Českých Budějovicích a jejich blízkém okolí. U ostatních vyšetřování pokračují. I u nich je vysoce pravděpodobné, že půjde o typ H5N1," uvedl Duben.

U jedenácté labutě, která byla nalezena na Orlické přehradě v Chrástovské zátoce naproti zámku Orlík, ve čtvrtek pražská laboratoř potvrdila, že byla nakažena ptačí chřipkou. V desetikilometrovém okolí nálezu zasahujícím i do Středočeského kraje budou přijata mimořádná veterinární opatření jako v předcházejících případech.

V ochranném pásmu se ocitl i zámek Orlík

"O tomhle jsme zatím neslyšeli, že by tady byla nalezena uhynulá nemocná labuť s tímhle virem. Ale i kdyby se to potvrdilo, tak si nemyslím, že by to nějak návštěvnost ovlivnilo. Lidé na to asi celkem nedají. Dřív se všude nacházelo hodně uhynulých ptáků a nic se nedělo, jenom se kolem tohoto viru teď dělá větší humbuk. Ale že by to mělo u nás vliv na návštěvnickou sezónu, to těžko," řekla pracovnice správy zámku Orlík Hana Rozsypalová s tím, že sezónu tady už zahájili 1.dubna a lidé do zámku čnícího ze skály nad Vltavou bez obav chodí.

"V Orlické přehradě bude koupání nadále bezpečné. Ve vodě dojde k takovému naředění infekční dávky viru, že se nemůže nakazit ani pták, natož člověk," ubezpečil Duben.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko má další dva případy ptačí chřipky

Další dvě labutí oběti si vyžádalo řádění nebezpečného viru ptačí chřipky. Celkový počet nalezených mrtvých ptáků s tímto onemocněním se vyšplhal na deset....

Výběr článků

Načítám