Hlavní obsah

Těla vojáků wehrmachtu najdou útočiště v Brdech

Novinky, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těla asi čtyř tisíc německých vojáků, kteří zahynuli ve druhé světové válce, by po více než 60 letech měla nalézt důstojný hrob. Nejdříve by měla česká armáda převézt těla členů wehrmachtu do výcvikového prostoru Brdy, kde by měla zůstat do roku 2008.

Článek

Jako cílová stanice pro oběti válečné vřavy by pak měl sloužit německý hřbitov v Mariánských Lázních, kam by se těla s definitivní platností umístila.

Ve čtvrtek se na takovém řešení dohodli zástupci ministerstva obrany a Lidového spolku pro péči o německé válečné hroby. Podle sdělení ministerstva obrany bude za využití vojenských prostor platit pronájem německá strana. Zástupci obou stran by měli stvrdit dohodu na konci letošního dubna.

Je zvykem, že těla zemřelých vojáků zůstávají v zemi, ve které položili život. Z tohoto důvodu se neuvažovalo o jejich převozu do Německa.

Ve druhé světové válce padly mimo území Německa zhruba dva milióny Němců, nejvíce na východní frontě v Sovětském svazu. V zemích bývalého západního bloku měli němečtí vojáci hroby i v minulosti, nyní začínají vznikat i v postkomunistických zemích.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám