Hlavní obsah

Kam vyrazit na velikonoční svátky

Právo, Kateřina Farná, Martina Žáčková

Velikonoce nejsou jen křesťanskou oslavou Nanebevzetí Ježíše Krista, vítáním jara, narození a života. Stále častěji se Velikonoce profilují jako svátky komerce a zábavy nebo jako čas návštěv a povídání s blízkými. Pánové jednou za rok obejdou své známé, vyšlehají ženy, dostanou vajíčko nebo panáka něčeho tvrdšího. Nejvýznamnější křesťanské svátky lze ale strávit i na motocyklové vyjížďce nebo v zoo.

Článek

Připravili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, co se chystá k velikonočním dnům. Můžete vyrazit na trhy lidových řemesel, do zoo, na duchovní koncerty. Z bohaté programové nabídky si vybere snad každý, nejkrásnější svátky ale nejspíše zažijete ve skanzenu nebo na hradě.

Folklór ve skanzenu

Zažít tradiční Velikonoce můžete hlavně v našich skanzenech, v nichž se o víkendu seznámíte s folklórními tradicemi i skutečně původními lidovými zvyky. Zkuste vyrazit do skanzenu Veselý Kopec u Hlinska od 15. do 17. dubna. Zkuste Betlém Hlinsko a skanzen Vysoký kopec (www.hlinsko.cz).

Velmi živo bude ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. V sobotu 15. dubna, se tam bude od 9 hodin konat velikonoční jarmark. Návštěvníky čeká výběr kraslic, tatarů, rapáčů, píšťalek, keramiky a postních i svátečních pokrmů. K tomu budou vyhrávat cimbálové muziky Kotár a Radegast.

Na Hod boží velikonoční, v neděli 15. dubna ráno uvítá návštěvníky u vchodu cimbálová muzika Soláň, skanzenem budou obcházet klapotáři. V amfiteátru předvedou soubory Sedmikvítek a Jasénka jarní a velikonoční zvyky v programu Neseme smrť ze vsi a v kostelíku svaté Anny vystoupí cimbálová muzika Javořina s pořadem Na mšu svatú zvonili. Připraveny budou i ukázky výroby tatarů, kraslic, březových metliček a vrbových píšťalek. Po celý den budou také ve skanzenu vyhrávat harmonikáři z Trenčína.

Ruch neutichne ve skanzenu ani na Velikonoční pondělí. V 11 hodin a od 13.30 se s lidovými zvyky a jarními písněmi představí dětský folklórní soubor Radosť z Trenčína. Sváteční pohodu během dne umocní cimbálové muziky Javořina a Jánoš.

Vstupné do areálu Dřevěné městečko: 50 Kč, studenti, důchodci do 70 let, držitelé průkazu ZTP 40 Kč, děti 6-15 let 25 Kč. Rodinné vstupné je 100 Kč. Další informace najdete na www.vmp.cz.

Velikonoční košt slivovice se koná 16. dubna v obci Radějov u Hodonína (www.radejov.cz). K oslavě těchto svátků vybízí svým programem i Dlaskův statek, který je jedním z příkladů roubené architektury českého venkova u Turnova (www.turnov.cz/turist/dlask.htm).

Na zámek nebo hrad

Na trati Posázavského pacifiku se lehce svezete z Prahy historickým parním vlakem až na hrad Křivoklát, kde se konají slavnosti jarmareční i kejklířské. Připraven je kulturní program, koncerty, představení divadla i dobových tanců. Jídla a pití bude dostatek, vždyť otevřen bude hradní šenk i čajovna. Vlak vyjíždí z pražského nádraží Braník v sobotu i neděli 15. a 16. dubna v 8.58, zpět se vrací vždy v 15.35. Za jednosměrnou jízdenku zaplatíte 140 Kč, za zpáteční 180 Kč. Více informací www.parnijizdy.xf.cz.

Kejklíře, loutkové divadlo, šermířská i pěvecká vystoupení uvidíte na zřícenině hradu Rotštejn u Trutnova 15. a 16. dubna od 11.00 do 16.00 (tel.: 487 356 003). Na Velikonoční neděli vyrazte na zámeckou veselici do Mníšku pod Brdy (http://zamek.mnisek.cz), kde na vás bude čekat jarmark, lidová řemesla a historický šerm. Předvedení řemesel, zdobení kraslic a výroba perníků vás čekají i od 14. do 17. dubna v zámku Slavkov u Brna a v jeho podzámčí (www.slavkov.cz).

CHODIT S JIDÁŠEM

Zajímavý program přichystali v Kouřimi na Kolínsku. V sobotu 15. dubna se bude v Muzeu lidových staveb chodit s Jidášem, což je polabská specialita, kdy chalupy obchází skupina chlapců, kteří částečně představují Židy a koledníky v dívčích šatech. Uprostřed jdou postavy zrádného Jidáše, apoštola a dvou andělů. V neděli 16. dubna můžete navštívit tradiční řemesla a podívat se na lidovou tvorbu.

Informace na www.kourimradnice.cz.

VELIKONOCE DUCHOVNÍ

Kostely se v těchto dnech zaplní těmi, pro něž jsou Velikonoce něčím víc než jen čokoládovým zajícem nebo vajíčkem z plastu. Sváteční velikonoční hudbu nabídne bazilika sv. Jakuba v Praze, kde se ve dnech 9.-23. dubna konají koncerty. Více na www.auditeorganum.cz. V moravské metropoli Brně ve stejných dnech proběhne 15. velikonoční festival duchovní hudby v katedrále sv. Petra a Pavla.

Informace najdete na www.mhf-brno.cz/vfdh/cz.

VELIKONOČNÍ TRHY

Na Velikonoce se již tradičně města a vesnice vyšňoří velikonočními trhy, u nichž se stánky každoročně prohýbají pod ručně vyráběnými hrnci, dřevěnými hračkami i nádobím, keramikou, obrázky a lidovými dobrotami. Největší trhy jsou v Praze na Staroměstském a Václavském náměstí (do 23. 4.) a v Brně na náměstí Svobody nebo v Olomouci na Horním náměstí.

ZA SPORTEM

Vydejte se po naučné stezce údolím Skuhrovského potoka, pětikilometrová trasa vás provede malebnou krajinou. Vychází se ve 14 hodin 13. a 14. dubna ze vsi Rybník u České Třebové (http://rybnik.cz/stezka/novinky.html). Pochod za velikonočním vajíčkem se koná v Postoloprtech (e-mail: ddm.postoloprty@quick.cz). Oslavit svátky můžete v neděli výstupem za velikonočním vajíčkem na Mědník u Klášterce nad Ohří v Krušných horách. Kdo nerad chodí pěšky, může vzít kolo a zúčastnit se projížďky na bicyklech okolím Rokycan. Startuje se 15. dubna, sraz ve 14.00 hodin na adrese ZO ČSOP Rokycany.

O VÍKENDU DO ZOO

Dubnové počasí by snad mělo být příznivější pro venkovní procházky a také třeba návštěvy zoo. Většina z nich chystá zábavný program především pro děti. Ve dnech 15. - 17. dubna budou v Zoologické zahradě v Brně probíhat velikonoční dílny a ukázka velikonočních mláďat (www.zoobrno.cz).

MOTOCYKLOVÁ VYJÍŽĎKA

Motoclub Black Knights zve všechny přátele rychlých kol na Velikonoční vyjížďku spojenou s otevíráním silnic, která probíhá dne 17. dubna. Sraz účastníků je již tradičně v 10.30 u pumpy Robin oil ve Rtyni v Podkrkonoší, odkud se po asi sedmdesátikilometrové trase vydáte do Choustníkova Hradiště do klubu Peklo, kde bude v klubovně připraveno pohoštění a repromuzika. Můžete tam zároveň přespat (spacáky s sebou) a slavit až do rána.

VELIKONOČNÍ JÍZDA NA BOBECH

Bobová dráha Prosek v Praze připravila pro děti velikonoční zábavu. Můžete si přijít namalovat kraslici a můžete se svézt zadarmo. Připravena je i řada dalších velikonočních překvapení a dárečků.

Reklama

Související články

Sluníčka si moc neužijeme ani na Velikonoce

Lidé, kteří se těší, že Velikonoce jako svátek jara přinesou do střední Evropy teplé a slunečné počasí, budou nejspíše zklamáni. Podle předpovědi Českého...

Výběr článků

Načítám