Hlavní obsah

Starosta prodal pozemek dřív, než skončilo výběrové řízení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podivné hospodaření s obecními pozemky předvedl starosta Letkova u Plzně Václav Řehoř (ODS). Prodal je dřív, než skončilo výběrové řízení.

Článek

Právu se podařilo získat dokument, z něhož je patrné, že starosta přiklepl pozemek o výměře tři tisíce metrů čtverečních včetně objektu pro podnikání a trafostanice plzeňskému podnikateli Vladimíru Prokešovi, přičemž výběrové řízení, které na prodej vypsala obec, ještě běželo. "Je to moje chyba. Žádnou korupci za tím nehledejte. Prostě jsem se spletl. Je to neplatné. Ten papír jsem roztrhal a výběrové řízení pokračovalo dál," hájil se starosta, kterého evidentně překvapilo, že Právo má v rukou úřední korespondenci, která dokazuje jeho podivné jednání.

Že výrobní pozemek obec prodá, rozhodlo zastupitelstvo letos v lednu. Ještě týž měsíc se na úřední desce objevil záměr obce s tím, že majetek prodá za nejvyšší nabídku podanou do 15. února do 17 hodin. Zájemcům byl areál k dispozici na prohlídku 10. února.

Už 7. února ale do areálu, který má už patnáct let pronajatý živnostník Jan Miletínský a provozuje tam kovovýrobu, přišel podnikatel Vladimír Prokeš a tvrdil, že je nový majitel.

Nabídka předčasně zmizela z obecní desky

"Oháněl se potvrzením od starosty, že to koupil. Vzal si metr a začal si to celé proměřovat. Vůbec jsem netušil, že obec pozemek prodala. Bylo mi divné, že mě obec jako dlouholetého nájemce neoslovila. Šel jsem na radnici a zjistil tam, že bylo vypsáno výběrové řízení," uvedl Miletínský. Zastupitelé zřejmě vůbec neměli tušení, že starosta jim za zády pozemek prodal. Ten jménem obce poslal 6. února Prokešovi potvrzení pro vítěze výběrového řízení a jako budoucímu majiteli, který získal pozemek za dva milióny korun, mu na něj povolil vstup za účelem přípravy objektu k podnikání. Ten den také zmizel záměr obce o prodeji z úřední desky.

 Poté, co kolem předčasného prodeje způsobil rozruch nájemce pozemku, starosta pravděpodobně dokument skartoval a dělal mrtvého brouka.

Zřejmě nic netušící zastupitelé nechali doběhnout výběrové řízení a ze čtyř nabídek vybrali vítěze, shodou okolností rovněž Prokešovu firmu.

Starosta Právu tvrdil, že svoji chybu přiznal na jednání zastupitelstva a omluvil se. Námi oslovení zastupitelé ale o ničem nevěděli. "Na to si nevzpomínám. O tom, že by starosta sám vydal někomu nějaké potvrzení o získání pozemku ještě před skončením výběrového řízení, nic nevím," řekla zastupitelka Miloslava Cinertová (KSČM).

Podobně reagoval i zastupitel Leoš Cvrček (ODS). "To, co mi říkáte, že měl starosta udělat, je pro mě věc neznámá. Samozřejmě se na to poptám," uvedl Cvrček.

Vladimír Prokeš, který pozemek nakonec stejně získal, považuje starostovo jednání za přehmat, který se "může stát každému". Na otázku, zda mu nepřišlo divné, že pozemek úředně získal ještě před skončením výběrového řízení, odpověděl, že o tom nevěděl.

"Známý mi řekl, že obec chce pozemek prodat. Šel jsem za starostou a ten mi poradil, abych dal na obec nabídku, za kterou by to byl ochoten koupit. To jsem udělal a až později jsem se dozvěděl, že obec vypsala výběrové řízení," prohlásil Prokeš.

Podle informací Práva se o podivnou transakci v Letkově už zajímá policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám