Hlavní obsah

ČSSD slibuje vyšší platy, důchody i dávky

Právo, Hana Kadečková

Velkorysý program na podporu rodin představila ve středu sociální demokracie. Průměrné platy by na konci volebního období v roce 2010 měly přesáhnout 26 500 korun. Jejich kupní síla by se tak měla zvýšit o 20 procent.

Článek

Minimální mzda by měla činit nejméně 11 tisíc korun a průměrné důchody by měly vzrůst o 25 procent, tedy přiblížit se deseti tisícům Kč.

Porodné by mělo vzrůst až na 120 tisíc Kč, rodičovský příspěvek z dnešních 3696 Kč na deset tisíc, přídavky na děti by měly dosáhnout až 1500 Kč měsíčně (nyní jsou 245 až 810 Kč) a mělo by na ně dosáhnout víc rodin než v současnosti.

Sleva na dani za dítě by se měla zvýšit ze současných šesti tisíc na deset tisíc korun. Novomanželé by měly dostat výhodné půjčky až do výše 300 tisíc Kč.

Paroubek: Je to zcela reálné

"Kritika, že jsou to nereálné sliby, neobstojí," prohlásil před novináři ve středu premiér Jiří Paroubek. Uvedl, že soc. dem, počítá s pětiprocentním růstem ekonomiky, což by mělo ročně přinést 60 mld. korun. "To umožní naplnit sociální jistoty," řekl premiér.

Úřadující předseda ČSSD a ministr financí Bohuslav Sobotka k tomu dodal, že soc. dem. dále počítá s nízkou inflací, s nízkou zadlužeností a se stoupající životní úrovní. Soc. dem. hodlá zvyšovat důchody více, než je zákonem stanovené minimum.

"Zohlední se i růst nákladů na bydlení včetně cen energií. Zdrojem pro takové zvýšení bude mimo jiné výnos z dividend od společnosti ČEZ," uvedl Sobotka. Garantovaný minimální důchod musí podle něj být vyšší, než je životní minimum.

Porodné a dětský přídavek jinak

Zásadní změnu týkající se sociálních dávek chystají soc. dem. v porodném a přídavcích na děti. Porodné už by nebylo zvyšováno podle toho, zda se narodí jedno děcko, dvojčata či trojčata, jak je tomu dnes.

ČSSD chce rodiny motivovat, aby měly děti, a to hned nejlépe tři. Tomu také podřídila pravidla pro výplatu porodného. Dnes matka dostane za jedno narozené dítě 17 500 korun. Pokud se jí například za dva roky narodí zase jedno dítě - v rodině tedy druhé v pořadí - dostane matka porodné opět 17 500 korun. Vyšší dávku dostane jen ta matka, která porodí dvojčata - 52 500 Kč či například trojčata - 78 750 Kč.

Podle představ ČSSD by se však porodné zvyšovalo takto: za první dítě celkem 60 tisíc, za druhé 90 tisíc a za třetí 120 tisíc korun. Dávka by však byla rozložena do tří splátek.

Při narození prvního dítěte by matka dostala hotově 20 tisíc, po dosažení prvního roku dítěte dalších 10 tisíc a k tomu ještě šek na deset tisíc. Po druhých narozeninách dítěte by dostala opět šek na 20 tisíc korun.

Dávka by se tedy rozdělila na dvě poloviny - první by byla vyplacena v hotovosti, druhá formou šeku, to vše do dvou let. Za šeky by mohla rodina zaplatit dítěti jesle či školku nebo by si ten z rodičů, který o dítě pečuje, mohl koupit rekvalifikační nebo jazykový kurz, aby se pak lépe uplatnil na pracovním trhu. Stejný princip by se uplatnil i u druhého a třetího dítěte s tím rozdílem, že částky by byly vyšší.

"Při narození čtvrtého dítěte by už rodina dostala tolik co dnes, tedy 17 500 korun," upozornil ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach. "Považujeme za prioritní podporu prvních tří dětí," odpověděl na dotaz Práva, proč toto omezení.

Přídavky jen podle věku dětí

Přídavky na děti by měly být napříště odstupňovány pouze podle věku dítěte, nikoliv podle příjmu rodiny, jak je tomu dnes, kdy děti stejného věku dostávají tři různé výše příspěvku podle toho, jak chudá či bohatší je rodina, v níž žijí.

Dávky by se měly proti současnosti zvýšit a mělo by na ně dosáhnout více rodin. Zatímco dnes má nárok na přídavek rodina s příjmem do trojnásobku životního minima, napříště by to mělo být do pětinásobku životního minima.

Reklama

Výběr článků

Načítám