Hlavní obsah

Temelín je podle ekologů prolezlý rzí

Právo, Petr Pokorný
ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jihočeští ekologové ve středu v Českých Budějovicích tvrdě napadli činnost státního jaderného dozoru v souvislosti s Temelínem. Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB) podle zástupců sdružení Jihočeské matky, Calla a Občanské iniciativy pro ochranu životního prostředí bagatelizuje a zamlčuje vážné technické problémy elektrárny v Temelíně. Jaderná elektrárna je podle aktivistů rezavá, což ohrožuje její bezpečnost.

Článek

Těmi mají být zejména problémy s jaderným palivem a koroze v oblasti víka reaktoru. "Tyto informace v nás vzbuzují přesvědčení, že SÚJB neplní roli nezávislého dozorného orgánu. Domníváme se, že se snaží problémy na Temelíně vědomě zlehčovat, případně že jeho inspektoři nemají vše potřebné pod kontrolou," řekla novinářům Monika Wittingerová z Jihočeských matek s tím, že ekologové se nyní obrátí na předsedu vlády, předsedy hospodářských výborů Sněmovny a Senátu i předsedy nejvýznamnějších politických stran, aby se zasadili o koncepční změnu a podřízení SÚJB ministerstvu životního prostředí.

Státní jaderný dozor je nyní přímo řízený vládou a ekologům se nelíbí, že za tohoto stavu nemohou jeho práci kontrolovat. Podřízení úřadu pod rezort životního prostředí by jim to údajně umožnilo. Vlajkovou lodí těchto snah je Strana zelených.

"Tuto koncepční změnu máme i ve volebním programu," sdělila Právu zakladatelka Jihočeských matek a současný lídr jihočeských zelených pro volby do Poslanecké sněmovny Dana Kuchtová.

SÚJB nařčení odmítá

Ekologové zveřejnili sérii fotografií z interních zdrojů elektrárny, které zachycují rezivějící víko reaktoru druhého bloku po úniku kyseliny borité loni v květnu. "Můžu potvrdit, že některé z nich byly pořízeny v Temelíně. Ale byly pořízeny těsně poté, co došlo k přelití. Každopádně poté došlo k vyčištění, ať už víka reaktoru, nebo některých součástí tak, abychom mohli dál blok provozovat. K ohrožení jaderné bezpečnosti rozhodně nedošlo," reagoval mluvčí Temelínské elektrárny Milan Nebesář.

Výpady proti svému úřadu považuje za naprosto nepodložené a nesmyslné předsedkyně SÚJB Dana Drábová. "Ekologové nepředložili jediný důkaz svých tvrzení. Na dojmy má ovšem každý právo. O všem, co se děje na Temelíně víme a vždy reagujeme tak, jak nám zákon ukládá," řekla Právu Drábová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám