Hlavní obsah

Lékaři budou demonstrovat a zlobit Ratha celý týden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD) i přes poslední vstřícné kroky vůči odborné veřejnosti je stále trnem v oku části lidí v resortu. Část soukromých lékařů, lékárníků a stomatologů hodlá v květnu v předvolebním čase stávkovat proti Rathovi po celý týden. Akce se má jmenovat "týden zdravotnického neklidu". Uvedl to jeden z hlavních Rathových kritiků, kterým je šéf České stomatologické komory Jiří Pekárek.

Článek

"Generální protest bude. Nebude to jedna akce, ale více akcí s vyvrcholením. Bude to týden zdravotnického neklidu," řekl Pekárek. Týdenní protest by se mohl uskutečnit nejspíš v polovině května. Na začátek června jsou naplánovány volby do Sněmovny, v nichž je Rath pražským volebním lídrem ČSSD.

Naposledy zdravotníci protestovali hromadně v únoru na Staroměstském náměstí. Pekárek již tam ujistil zdravotníky, že další protestní akce budou následovat. [celá zpráva] Stále jsou vůdci krizového štábu lékařů nespokojeni například s vyhláškou o úhradách péče či s postupem při přípravě zákonů. Zásadní změny se do nich často dostávají až při projednávání ve Sněmovně, odborníci se k nim nemohou předem vyjádřit.

Konkrétní akce, které by měly týden nepokoje naplnit, Pekárek zatím neupřesnil. Na pacienty by podle něj ale měly dopadnout minimálně, hlavním adresátem bude ministr Rath. "Budeme zlobit, protože v současné době opravdu pan ministr Rath zadlužuje tento systém a nalévá do něj uměle peníze. Bohužel, neřeší systémové problémy, které v něm jsou," dodal Pekárek.

Rath: Za nepokoji stojí ODS

Ministr zdravotnictví ve středu Právu zopakoval, že zdravotníci nemají důvod k nespokojenosti.

"Za nespokojenými zdravotníky a jejich nepokoji stojí ODS," řekl Rath. "Pan Pekárek a další jsou nastrčené figurky ODS, které se zapojují do jejich volební kampaně. Vyzývám Topolánka a ODS, aby nezasévali mezi lidi chaos. Je to politicky nekorektní," prohlásil Rath.

Pekárek řekl, že pro krizový štáb je nepřijatelná jakákoli vláda podporovaná komunisty. A podle něj "ČSSD některé normy s jejich pomocí prosazuje".

Reklama

Související témata:

Související články

Lékaři budou demonstrovat proti Rathovi

V Praze na Staroměstském náměstí začne ve dvě hodiny odpoledne očekávaná stávka soukromých i nemocničních lékařů, zubařů, lékárníků a zdravotních sester....

Rathe odstup! Volali zdravotníci

Na Staroměstském náměstí v Praze v pátek odpoledne konala demonstrace zdravotníků za odvolání ministra Davida Ratha. Podle odhadů policistů se kolem 14.hodiny...

Výběr článků

Načítám