Hlavní obsah

Ratha vyslýchala policie kvůli nucené správě VZP

PRAHA

Výslech na policii musel podstoupit ministr zdravotnictví David Rath (za ČSSD), který v minulém týdnu vysvětloval vyšetřovateli okolnosti uvalení nucené správy na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP). Policie prověřuje Rathovy kroky v pojišťovně na podnět stínového ministra vnitra za ODS Ivana Langera.

Článek

Podle státního zástupce Tomáše Bláhy policie šetří, zda se ministr při uvalení nucené správy na VZP nedopustil zneužití pravomoci veřejného činitele nebo poškozování cizích práv.

ODS: zpráva o kontrole ve VZP byla zfalšována

O prošetření Rathova postupu při uvalení nucené správy na VZP požádal Ivan Langer ministra vnitra Františka Bublana v listopadu během interpelací ve Sněmovně. Langer tehdy obvinil ministerstvo zdravotnictví, že stálo za zfalšováním kontrolní zprávy o VZP.

Tvrzení ODS, že kontrolní zpráva o hospodaření VZP není v pořádku, údajně dokládá zápis ministerstva financí. Ministerstvo financí v zápisu uvádí, že zástupci Rathova resortu zahrnuli do zprávy také výdaje pojišťovny za antikoncepci, a to až po skončení kontroly a proti vůli kontrolorů.  

"Tento zápis je důkazem toho, že byl porušen zákon. Přesto na základě takového porušení zákona bylo rozhodnuto na základě uvedeného protokolu o uvalení nucené správy," uvedl v listopadu Langer.

Langer požádal, aby policie zjistila, jestli ministr Rath při rozhodování o uvalení nucené správy o tomto nezákonném postupu věděl.

Rath už dříve prohlásil, že se při rozhodování o uvalení nucené správy nespoléhal jen na výsledky jedné kontroly. Navíc je podle něj "nesmysl, že by kontrolní zpráva byla zfalšována".

Rath v nedělní televizní debatě zopakoval, že by nucená správa ve VZP mohla skončit do konce dubna. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám