Hlavní obsah

Utíkali před vodou, teď se vrací a uklízí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Povodňová situace na většině řekách v České republice se během posledních dnů stabilizovala. Stav ohrožení je vyhlášen pouze na několika málo místech na Labi, Lužnici a na Nežárce. Lidé u dalších toků, které se během záplavy vylily ze svých koryt, se pomalu vrací do svých obydlí a začínají s náročným úklidem, se kterým jim pomáhají hasiči.

Článek

Třetí stupeň povodňové aktivity nadále ohrožuje obyvatele v Ústeckém kraji, kde se kvůli velké vodě nemohou vrátit do svých domovů stovky lidí. Ohrožení trvá v Ústí nad Labem. I přes vysokou hladinu řeky se pomalu zlepšuje dopravní situace.

Hřensko stále pod vodou

Život se vrátil i do Křešic na Litoměřicku, kde kvůli vodní hrozbě opustilo své domovy na 700 lidí. Naopak nadále kompletně evakuováno zůstává Hřensko, které se ocitlo celé pod vodou.

I přes stále trvající třetí povodňový stupeň na Lužnici se i zde pomalu lidé vzpamatovávají a pouští se do nezbytných prací. Uklízí se v Bechyni, Plané nad Lužnicí i ve Veselí nad Lužnicí, kde bylo před velkou vodou evakuováno tisíc lidí. Kromě velkých měst ničila voda také v okolí a způsobila velké škody na rekreačních objektech podél řeky.

V Břeclavi pomáhají vojáci

V sobotu, poslední den pracovního nasazení, vojáci nemuseli chránit majetek před velkou vodou. Naopak, začali s prací na další etapě, méně dramatické, ale neméně důležité. Úklid. Tisíce pytlů, před několika dny naplněných pískem, je nyní nutno zase vysypat, pytle očistit, usušit a uschovat.

 "Někdy mi to opravdu připadá, jako by jsme byli armádě na obtíž. Co to bylo za problémy, než se ze cvičení na Libavé stala pomoc tady, kde je nás třeba, no škoda mluvit," řekl jeden ze zasahujících. Jo, kdybychom tam chodili po buzeráku a cvičili vlevo vbok, bylo by to pro armádu asi jednodušší, ale tady jsme aspoň užiteční," dodal.

Aktivní zálohy dostaly při práci na boji s povodní na Břeclavsku dva hlavní úkoly. Část jednotky byla k dispozici policii a vypomáhala na zajištění ohrožených oblastí. Další vojáci se postavili po bok hasičů, dobrovolníků ale i vězňů na budování hrázy, pytlování a veškeré delší potřebné práce. Všichni mají zásluhu na tom, že v místech, kde už Dyji nedržely hráze, nepronikla do obydlených částí. Přesto se vojáci divili, kde všude jsou postaveny domy.

"Je to naprosto proti logice. Nechápu, jak si může někdo postavit dům pod úrovní hrází Dyje. A už vůbec nechápu, jak k tomu může někdo dát povolení," neudržel se voják při pohledu na domy s podlahou hluboko pod úrovní hráze.

Reklama

Související témata:

Související články

Na výkup domů dá stát až stamilióny

Až stovky miliónů korun by mohl dát stát na výkup domů, které jsou v záplavových oblastech opakovaně zatopeny velkou vodou. Řekl to ve čtvrtek ministr...

Stát pomůže zaplaveným památkám

Stát pomůže památkám, které utrpěly škody při letošních povodních. Ve čtvrtek to v Lednici na Břeclavsku potvrdili ministr financí Bohuslav Sobotka a ministr...

Výběr článků

Načítám