Hlavní obsah

Povodně na Moravě napáchaly škodu za miliardu

– BŘECLAV
Právo, ČTK, Markéta Pudilová

Letošní povodně v Jihomoravském kraji napáchaly podle předběžných odhadů škody za jednu miliardu korun. Voda zaplavila větší území než při povodních v letech 1997 a 2002. Řekl to hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek.

Článek

"Přesné sečtení škod bude trvat daleko déle, na mnoha místech se voda ještě drží," podotkl Juránek.

Hrubý odhad zatopené plochy je 60 000 hektarů, což je podle Juránka dosavadní rekord. Voda však postihla méně lidských obydlí a průmyslových objektů než při předchozích povodních. Jinak by škoda byla daleko vyšší. Juránek nicméně zdůraznil, že například v Břeclavi chybělo k ničivějšímu rozlivu jen málo. V okolí Břeclavi je proto podle hejtmana nutno bezodkladně investovat do protipovodňových opatření.

Na protipovodňová opatření půjde 13 miliard korun

Přibližně 13 miliard korun budou stát protipovodňová opatření na Dyjsko-svratecké soustavě a na řece Moravě a jejich přítocích. Právu to řekl nový šéf Povodí Moravy Pavel Mylbachr.

"První etapu protipovodňových opatření už realizujeme, zvyšujeme například kapacitu koryta řeky Moravy v Olomouci, za měsíc začneme stavět poldr v obci Žichlínek na Ústeckoorlicku. Ve druhé etapě budeme pokračovat v Olomouci, zvýšíme kapacitu koryta řeky Jihlavy v Třebíči, řeky Moravy v Uherském Hradišti, Tlumačově, či řeky Svitavy v Letovicích, postavíme obtok Litovle, poldry na Bečvě, či hrázi u Lednice," uvedl včera pro Právo Mylbachr. Letošní povodně podle něj odkryly některá slabá místa.

"Ukázaly, že vyšší povodeň by mohla zasáhnout obce u Dyje, například Hevlín, Novosedly či Jevišovku. Tady budeme muset vybudovat hráze," podotkl Mylbachr.

Druhá etapa protipovodňových opatření začne podle šéfa Povodí v roce 2007 a skončí v roce 2010. Na ní naváže třetí a čtvrtá etapa, která bude sladěna s plány Povodí zpracované dle metodiky EU. Povodí Moravy vybuduje menší poldry, hrázové systémy a zabezpečí ochranu obytných lokalit. Závěrečné fáze by mohly trvat až do roku 2020. Peníze na prevenci chce Povodí získat nejenom ze státního rozpočtu, ale také z fondů Evropské unie, přispět by mohla i Evropská investiční banka.

Povodí Moravy také o víkendu počítalo škody, přestože se podle Mylbachra o přesném čísle ještě nedá mluvit, rozhodně se budou pohybovat kolem miliardy korun. "V pondělí a úterý se vydáme do terénu a škody upřesníme," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Záplavy potrápí Česko ještě dva týdny

I když všechna povodí hlásí pokles říčních hladin, povodně hned tak neskončí. Uvedl to v úterý krizový štáb na základě informací meteorologů. "Rozhodně...

Výběr článků

Načítám