Hlavní obsah

Majetek, který si poslanci loni pořídili, zůstane tabu

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci, kterým skončí letos v červnu jejich mandát, mohou z politiky odejít, aniž by museli přiznávat nemovitý majetek získaný v uplynulém roce. Přiznání jsou politici povinni předkládat do konce června, ale mandát poslancům vyprší již v polovině zmíněného měsíce. Vyhnou se tak zákonu o střetu zájmů.

Článek

Nic na tom nemění ani fakt, že prezident Václav Klaus v pátek podepsal novou verzi tohoto zákona. [celá zpráva] Jeho platnosti tak sice již nestojí nic v cestě, avšak zpřísněné podmínky pro přiznávání majetku vrcholných a nově také komunálních politiků, soudců, státních zástupců, vybraných policistů a dalších činitelů začnou platit až od začátku příštího roku. Vztahovat se tak budou až na novou politickou garnituru.

Pro odcházející politiky letos dál platí původní zákon o střetu zájmů, který je sice nutí každoročně přiznávat vedlejší příjmy, dary a nově nabytý nemovitý majetek, avšak na konci politické kariéry tuto povinnost - na rozdíl od nového zákona - nemají.

Nový zákon poprvé zavádí pokuty, a to od padesáti tisíc do půl miliónu korun. První přiznání, která budou také v elektronické podobě na internetu, budou muset politici a další činitelé předkládat v červnu roku 2008. Stejně jako dosud ale nebudou muset přiznávat majetek manželů či manželek, pokud nejde o společné jmění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám