Hlavní obsah

Vojáci zřícený most nevytáhli ani na druhý pokus

Právo, Jana Pechová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TŘEBÍČ

Ani druhý pokus o odstranění mostu v Číchově na Třebíčsku, který se v sobotu při záplavách zřítil do vody, nebyl zcela úspěšný. Půlka mostu zůstala po včerejšku ve vodě a utahaní kutnohorští vojáci Vysočinu opustili. Na betonový monolit vážící desítky tun už byla jejich technika krátká.

Článek

"A je to v háji," bezmocně rozhodil rukama asi 40letý muž, který včera kolem poledne spolu s dalšími občany Číchova přihlížel urputnému zápasu mužů ze 152. záchranného pluku v Kutné Hoře. Torzo mostu, spoutané ocelovými lany, se při záběru tankového navijáku po pěti metrech vysmeklo a pohřbila ho vysoká hladina.

"Tady jsme skončili," poznamenal jeden z vojáků posmutněle. Dvoudenní zápas s Goliášem tentokrát David nevyhrál. Úplně neúspěšný ale také nebyl.

"Před těmi kluky je potřeba smeknout," řekl Právu velitel zásahu Michal Tivodar. A měl k tomu hned několik důvodů. Muži v maskáčích totiž obsluhovali techniku, která si oficiálně troufá na 110 tun hmotnosti a most byl ještě o 30 tun těžší - přesto se ho ve čtvrtek podařilo půlku vytáhnout. Druhou už bohužel nebylo jak ukotvit, což se ukázalo jako největší překážka.

Voda měla tři stupně

Vojáci se přitom dlouhé hodiny a dva dny po sobě pohybovali v prudké vodě pouhé tři stupně Celsia teplé. "Taková akce je pro nás premiérou. Už jsme tahali utopené stroje, ale most ještě ne," přiznal velitel.

"Po jednání s Povodím Moravy a specializovanou firmou jsme došli k závěru, že doporučené řešení nelze při této výšce hladiny provést. Monolit je totiž potřeba nějak rozbít, a to při stávajícím množství vody nejde. Hladina ale rychle klesá, a tak doufáme, že o potřebný zhruba půlmetr klesne do poloviny příštího týdne," uvedl šéf oddělení pro mimořádné situace krajského úřadu Jan Murárik. Jak doplnil, a protože by nebylo prozíravé stavět náhradní konstrukci, dokud leží v korytě řeky taková překážka, oddálí se i stavba. Ta je však prý záležitostí jednoho dne.

Kdo má z nečekané situace nejhlubší vrásky na čele, je starosta Číchova René Kosielski. Neuvolněný šéf samosprávy, v civilu zámečník, se už prý začíná obávat ztráty zaměstnání. Od začátku záplav má totiž obecních starostí nad hlavu, a i když do práce raději chodí už na pátou, situace mu odčerpává pořádný kus sil. Ani montovaný most, který by přitom měli přijet osadit ženisté z Bechyně už v pondělí, přitom potíže v obci zcela nevyřeší, protože jeho nosnost neumožní průjezd větších vozů zásobování. Od desetikilometrové objížďky po špatných silnicích v tomto ohledu pomůže až most nový, jehož stavbu je třeba zařídit v řádu měsíců.

Jediné plus tak starosta Kosielski vidí v přístupu státu i kraje. Most za 7,5 miliónu korun by obecní kasu neměl nic stát. Vyplněná žádost o náhradu povodňových škod už je prý na cestě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám