Hlavní obsah

Prezident Klaus podepsal nový zákon o střetu zájmů

PRAHA

Prezident republiky Václav Klaus v pátek podepsal osm nových zákonů. Od příštího roku tak začne platit například nový zákon o střetu zájmů, který výrazně rozšiřuje okruh politiků a úředníků, kteří budou muset oznamovat podrobnosti o svých osobních zájmech, vedlejších činnostech, příjmech a majetku získaném během výkonu funkce.

Článek

Dosud se zákon o střetu zájmů vztahoval jen na poslance a senátory, členy vlády a ředitele ústředních správních orgánů. Od příštího ledna mu ale začnou podléhat tisíce veřejných funkcionářů: starostové a placení zastupitelé obcí, policisté, soudci, úředníci ve vedoucích funkcích nebo představitelé České národní banky a Nejvyššího kontrolního úřadu. Pravidla mají platit i pro ombudsmana nebo ředitele tajných služeb.

Zákon o střetu zájmů má řadu kritiků

Nové podobě zákona o střetu zájmů její kritici vytýkají zejména její možné zasahování do nezávislosti soudců nebo rozlišování mandátu placených a neplacených zastupitelů. Uplatňování zákona podle jeho odpůrců také vyžádá zaměstnání většího počtu úředníků, kteří by jednotlivá oznámení evidovali. V případě starostů malých obcí je prý navíc norma obtížně proveditelná, protože starostové by oznámení měli podávat sami sobě.

Novela zákona o střetu zájmů také počítá se sankcemi. Za porušení nebo nedodržení zákona hrozí pokuty od 30 000 do půl miliónu korun. Ukládat je má Nejvyšší správní soud, což se nezamlouvalo jeho předsedovi Josefu Baxovi.

Oznámení o majetcích mají být přístupná i v elektronické podobě, zájemci o nahlédnutí do evidence se ale musejí zaregistrovat. To se nelíbí nevládní protikorupční organizaci Transparency International, která pokládá za problém pokládá i to, že se zákon nebude vztahovat na manžele a manželky veřejných funkcionářů, jen na majetky ve společném vlastnictví.

Klaus podepsal i další zákony

Prezident schválil také zákon, který umožňuje zkrácení lhůty pro udělení trvalého pobytu v Česku z deseti na pět let. Tuto změnu zákona o pobytu cizinců podle údajů ministerstva vnitra uvítá 38 000 cizinců v Česku. Další podepsaná předloha upravuje česká pravidla pro udělení azylu, aby odpovídala právu Evropské unie. Obsahuje rozšířenou definici pojmu pronásledování. Začne rovněž platit i zákon o ustavení Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích.

Klausův podpis také umožní postiženým chodit do základní či střední školy až do věku 26 let. Další schválená norma dovolí kontrolorům Puncovního úřadu nahlížet do evidence obyvatel, kde je napsáno, kdo se takovou činností zabývá. Úřad bude také firmám udělovat puncovní značky.

Reklama

Související články

Kabinet souhlasí se zákonem o střetu zájmů

Ministři ve středu splnili jeden ze svých slibů. Souhlasili s návrhem zákona o střetu zájmů. Ten má za cíl minimalizovat případné choutky politiků či soudců...

Výběr článků

Načítám