Hlavní obsah

Záplavy končí, začíná úklid

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Hladiny rozbouřených řek, které v minulých dnech napáchaly škody na mnoha místech České republiky, pomalu klesají. Podle meteorologů k pozitivnímu vývoji přispělo výrazné ochlazení, které srazilo noční teploty pod bod mrazu. Ustal také vytrvalý déšť, který vzestup hladin po dlouhou dobu povzbuzoval. Předpověď ale hlásí další srážky na neděli a začátek příštího týdne. Pro obyvatele nejpostiženějších oblastí teď nastává další fáze letošních povodní - velký úklid.

Článek

Obyvatelé Ústeckého kraje sledují pomalu klesající hladinu řeky Labe a pouštějí se do úklidu míst, ze kterých voda už opadla. Od úterní kulminace pokleslo Labe už o víc než metr. V pátek ráno dosahovalo výšky 783 centimetrů. Obvykle má přitom Labe dva metry.

Podle ředitele závodu Dolní Labe Jindřicha Zídka je předpověď do konce příznivá, nelze ale vyloučit opětovný vzestup hladiny v dalších dnech.

Z evakuovaných občanů, kterých úřady evidovaly 1645, se zatím do svých domovů vracejí zatím jen jednotlivci.

Doprava se v Ústí nad Labem postupně vrací k normálnímu provozu, autobusy už jezdí přes Mariánský most a nemusejí tak vozit obyvatele z Neštěmic objížďkou přes sídliště Dobětice. Uzavřená ale zůstává i dál zaplavená křižovatka U pěti oblouků přes Mariánský a Benešův most.

Zlepšuje se dopravní situace i na Děčínsku a Litoměřicku. V Hřensku voda už sice poklesla, ale podle starosty Josefa Černého zůstává i nadále uzavřeno. "Úkolem dne je sehnat úklidové prostředky, košťata a lopaty," zdůraznil Černý a dodal, že po zkušenostech z povodní v roce 2002 nestojí o cizí pomocníky. "Domy jsou bez dveří, mají vysazená okna. Před čtyřmi lety se stalo, že někteří cizí pomocníci nakonec nepomáhali, ale kradli," vysvětlil Černý.

Zahájení úklidových prací dovolily řeky i na jihu Moravy

Na jižní Moravě stále zůstává jedno místo, odkud je hlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Je jím úsek řeky Moravy ve Strážnici na Hodonínsku. Ohrožení ještě nezrušily také některé obce, které ohrožují okolní obří jezera a laguny.

Ostatní toky v regionu už se postupně zklidňují, takže občané postižených lokalit mohou začít s úklidem. Hasiči na mnoha místech stále čerpají vodu ze zatopených sklepů i z ovocných sadů. Po několika dnech nepřetržitého čerpání vody jim ale začíná vypovídat službu technika. Podle mluvčího jihomoravských hasičů ucpává čerpadla kalná a silně znečištěná voda se zeminou.

Připravuje se také postřik zaplavených oblastí, v nichž se mohou brzy objevit komáří larvy. Krajská hygienická stanice objednala dvě tuny speciálního přípravku. [celá zpráva]

V Olomouckém kraji je na Moravě již jen první stupeň

Řeka Morava na nejsledovanějších úsecích Olomouckého kraje, tedy v Moravičanech a v Olomouci, dosahuje už pouze prvního stupně povodňové aktivity. Vodohospodáři potvrzují klesání i u dalších řek a pomalu ustupují i rozlivy. "Klesají také, ale velmi pomalu. Zvláště rozliv mezi Olomoucí a Litovlí," uvedl Antonín Kurfürst z olomouckého závodu Povodí Moravy.

Kvůli vodě zůstává v Olomouckém kraji stále uzavřeno několik silnic. Situace se zlepšuje v zaplavených obcích i místních částech Olomouce.

Labe v Mělníku klesá rychleji, než odborníci čekali

Rozvodněné řeky Středočeského kraje pokračují v ústupu. Stav ohrožení tak platí už jen na Labi v Mělníku. Hladina tam ale klesá rychlejším tempem, než vodohospodáři předpokládali. Při udržení rychlosti klesání dva až tři centimetry za hodinu by mohl třetí povodňový stupeň v Mělníku pominout už v sobotu dopoledne.

Druhý povodňový stupeň panuje dosud ve Vraňanech na Vltavě. První povodňový stupeň, tedy stav bdělosti, mají ještě ve Zruči, Kácově a Nespekách na Sázavě, v Louňovicích na Blanici, v Souticích na Želivce a na Labi v Brandýse nad Labem. Situace se postupně zlepšuje i v obcích kolem soutoku Vltavy a Labe. Bez povodňových stupňů je již několik dnů i Jizera a Mrlina.

Z Prahy začnou večer mizet protipovodňové zábrany

V pátek večer začne hlavní město odstraňovat protipovodňové bariéry. Úplně zmizet by měly během víkendu. Magistrát chce demontáž stihnout do pondělní ranní špičky, aby nevznikly zbytečné dopravní komplikace.

Praha odvolala ve čtvrtek druhý stupeň povodňové aktivity. Škody odhadl magistrát na deset miliónů korun.

Lidé věnovali už téměř 6 miliónů

Nevládní organizace dosud vybraly celkem zhruba 5,8 miliónu korun na pomoc oblastem postiženým velkou vodou. Počátkem týdne přitom měly na kontech asi milión. [celá zpráva]

Nejvyšší částku má na účtu veřejné sbírky SOS Povodně společnost Člověk v tísni. Vybrala už 2,23 miliónu korun. Peníze slouží k nákupu nářadí a dezinfekčních prostředků, které směřují do hlavně Veselí nad Lužnicí. "Lopaty, smetáky, kolečka, gumovky, rejžáky, rukavice a dezinfekční prostředky obdrží také obyvatelé Soběslavi, Dráchova a Plané nad Lužnicí," uvedl Tomáš Vyhnálek, který řídí povodňový tým společnosti.

Půldruhého miliónu korun vybrala ADRA, která ze získaných peněz platí vysoušeče, sava a měřiče vlhkosti zdí. Dobrovolnické psychosociální týmy ADRY pomáhají lidem, kteří se vracejí do svých domovů na Táborsku, Olomoucku, Litoměřicku a v Posázaví.

Pracovníci Katolické charity odvezli do Štětí na Litoměřicku lopaty a kolečka za 85 000 korun, další pomáhají ve Veselí nad Lužnicí, Olomouci, Znojmě a na Litoměřicku. "Chodíme od stavení ke stavení a zjišťujeme, zda lidé potřebují pomoci," řekl mluvčí charity Jan Oulík. Na jejím kontě je nyní zhruba 1,6 miliónu korun.

Jak můžete pomoci zaplaveným regionům:

:: Člověk v tísni

SMS ve tvaru DMS POVODNE2006 na číslo 87777

č. ú.: 555 111 222 / 0300

:: Nadace ADRA

č. ú.: 211 211 211 / 0300, var. s. 444

:: Česká katolická charita

č. ú.: 369-369 369 369 / 0800, var. s. 906

:: Diakonie Českobratrské církve evangelické

č. ú.: 192 335 7379 / 0800

:: Český červený kříž

č. ú.: 201 502 17 / 0100

:: Maltézská pomoc

č. ú.: 996 688 / 0300, var. s. 0304

Červený kříž má k dispozici půl miliónu korun. Pomáhá prostřednictvím oblastních spolků, evangelická diakonie zase sází na skupiny dobrovolníků a pomoc financuje hlavně z vlastních prostředků.

Reklama

Související témata:

Související články

Voda ustupuje jen pomalu, tisíce lidí nespí doma

Byť má pravděpodobně Česká republika to nejhorší z jarních povodní za sebou, rozvodněné řeky jsou stále hrozbou pro lidi ze zaplavených oblastí. Nejkritičtější...

V Novosedlech hrozí první zřícení domu

V Novosedlech na Břeclavsku se život po velké vodě vrací k normálu, až na jedno místo. Menší rohový domek Miroslava Veselého na jižním konci obce leží z jedné...

Na výkup domů dá stát až stamilióny

Až stovky miliónů korun by mohl dát stát na výkup domů, které jsou v záplavových oblastech opakovaně zatopeny velkou vodou. Řekl to ve čtvrtek ministr...

Výběr článků

Načítám