Hlavní obsah

Doležel s pozastavením členství v ČSSD nespěchá

Právo, Novinky, ČTK, lž, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Bývalý premiérův tajemník Zdeněk Doležel, kterého policie obvinila z pokusu o podvod v kauze privatizace Unipetrolu, nijak nespěchá s pozastavením svého členství v sociální demokracii. Ve čtvrtek sice po telefonu sdělil předsedovi ČSSD na Vysočině Zdeňku Chládovi, že žádost o pozastavení členství už napsal, předseda Doleželovy mateřské místní organizace ve Velkém Meziříčí Josef Komínek o žádosti neví.

Článek

Žádost o pozastavení členství přitom musí obdržet právě místní organizace. Pozastavení Doleželova členství v ČSSD má řešit v pondělí Okresní výkonný výbor ve Žďáru nad Sázavou. "Pokud by Doležel dopis místní organizaci skutečně neposlal, budeme muset řešit jeho vyloučení ze sociální demokracie. Měřit se musí všem stejně," řekl k případu Zdeněk Chlád.

"Nevím, jestli měl, nebo neměl nějaké informace, že má padnout obvinění," odpověděl Chlád na otázku, proč Doležel reagoval až v březnu, když TV Nova už loni v létě odvysílala skrytě pořízený záznam, kde se mluvilo o "pěti v českých na stole".

Místní organizace ve Velkém Meziříčí už musela vyloučit ze strany Josefa Lázničku obviněného z korupce na ministerstvu dopravy.

Premiér stále věří, že šlo o špatný vtip

Premiér Jiří Paroubek vzal informaci o Doleželově stíhání na vědomí a řekl, že byl obviněn nikoliv z pokusu o korupci, ale z pokusu o podvod. "Na jednu stranu mne to překvapuje, na druhou jsem rád, že je to nějakým způsobem uzavřeno. Vyšetřovatel říká, že se pokusil někoho přesvědčit, že může nabídnout služby, které ve skutečnosti nabídnout nemůže," okomentoval kauzu Paroubek.

Premiér zopakoval, že "jakmile došlo k něčemu, co je možné nazvat pokusem o korupci, pan Doležel z mé iniciativy okamžitě odešel ze své funkce. Myslím, že takto se má v politice postupovat a že by takto mohla například postupovat i ODS."

Paroubek dodal, že v jeho očích je Doležel už pouze člověkem, který je stíhán. "Přeji mu, aby tento špatný vtip, o který se pokusil - protože já pořád věřím, že je to jenom špatný vtip - případný soud viděl také tak."

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka Právu k Doleželovi sdělil: "Členem ČSSD by být neměl, pokud sám členství neukončí, bude mu zrušeno."

Reklama

Související články

Komise: vláda privatizovala Unipetrol korektně

Vyšetřovací komise, která ve Sněmovně dohlížela na privatizaci Unipetrolu, uzavřela svou práci. Členové komise rozhodli, že vláda postupovala při privatizaci...

Odposlechy Doležala prý neunikly od policie

Odposlechy exposlance ODS Vladimíra Doležala podle ministra vnitra Františka Bublana neunikly do médií od policie. Přepisy novinářům pravděpodobně poskytl...

Výběr článků

Načítám