Hlavní obsah

Němci mají měsíc na odvoz odpadu z Libčevsi

Právo, Karolina Kudynová, Šárka Tonarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stovky tun odpadu u obce Libčeves na Lounsku by se měly vrátit do Německa, odkud k nám byly nelegálně dovezeny. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) ve čtvrtek odeslalo do SRN dopis, ve kterém žádá tamější úřady, aby odvoz do měsíce zajistily. Podle mluvčí MŽP Karolíny Šůlové úřad dostatečně prokázal, že odpad pochází z Německa, což protistrana požadovala.

Článek

"Očekáváme, že si ho do 30 dnů odvezou," řekla Právu Šůlová. Mluvčí německého velvyslanectví v Praze Právu řekl, že se k problému nemůže vyjádřit.

Obec se bojí potkanů

Obrovská halda začíná s teplejším počasím zapáchat a značně ztěžuje život místním obyvatelům. Odpadky už od února dvakrát hořely. "Cítit je hlavně ta spálená část. Je to nebezpečný odpad. Protože prší a odtál sníh, vše se splachuje do kanálu, který vede do potoka a jsou ohroženy spodní vody. Bojíme se, že se tu začnou množit potkani," řekla Právu starostka Libčevsi Vlasta Staňková (nez.).

Odpad přitom měl z obce už začít mizet. "Odvoz veškerého nebezpečného odpadu z Libčevsi bude zahájen koncem tohoto měsíce, tedy nejpozději 31. března. Veškeré náklady bude zatím hradit stát. Z rozpočtu kraje neuvolníme na akci ani korunu," řekl v polovině března hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) po schůzce s šéfem České inspekce životního prostředí (ČIŽP).

Ta doufala, že se Louny, jako obec s rozšířenou působností, postarají o dočasné uložení odpadu, což však odmítly. Starosta Loun Jan Kerner (ODS) to odůvodnil tím, že problém má řešit právě inspekce nebo přímo ministerstvo.

Premiér Jiří Paroubek kvůli skladům německého odpadu na konci března ostře kritizoval svého ministra životního prostředí Libora Ambrozka (KDU-ČSL). "Očekávám, že ministerstvo bude celou věc řešit, jinak bych ministra nepotřeboval," řekl s tím, že likvidaci má zajistit Ambrozkův úřad a prokazatelné škody vymáhat na Německu.

Zrušená vyhláška

Sklady nelegálního odpadu inspekce po únorovém požáru v Libčevsi objevila mj. v Sosnové na Českolipsku, v Praze-Lahovičkách, v Byšicích na Mělnicku, Luštěnicích na Mladoboleslavsku nebo v Sytnu na Tachovsku.

Ministerstvo se nelegálnímu dovozu odpadů snažilo zabránit vyhláškou, kterou ale muselo v pondělí po pouhých dvou týdnech zrušit, protože komplikovala legální obchod s recyklovatelným odpadem.

Další kamión s odpadem

Kamión po okraj naplněný odpadem vrátili ve čtvrtek do Německa policisté z hraničního přechodu Rumburk na Děčínsku. Podle nepříjemného zápachu poznali, že odpad není určen k recyklaci, jak do dokumentů napsal řidič, řekla ČTK mluvčí severočeské cizinecké a pohraniční policie Eva Hauková.

Z přechodu Varnsdorf policisté vrátili osobní vůz s velkými pytli se starým papírem, plasty a igelity. Německý řidič, který jel do Liberce pro akvária, prý o nákladu odpadků nevěděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám