Hlavní obsah

Zvědavci a fámy jsou prý horší než povodeň

Právo, Milan Vojtek
BŘECLAV

Byli a jsou všude. Zvědavci, kteří nepomohou a jen překáží. Povodňová turistika vzkvétá a mosty nad rozbouřenými řekami jsou cílem početných výprav, hledajících novou show. Mezi nimi se proplétají lidé, kterým jde o existenci.

Článek

Posádka auta s pražskou značkou, která v neděli zastavila v Novosedlích u povodní prasklého domu a ptala se na cestu do Jevišovky, si musela ještě dlouho lámat hlavu, proč v odpovědi nechyběl podrážděný tón. "Jsme tu jak na výstavě exotů," zaznělo po odjezdu luxusního vozu.

Nejinak tomu bylo po celou dobu v Jevišovce. "K vám do vesnice ta voda určitě nedorazí," reagoval na typický dotaz zvědavců starosta Jevišovky Michal Vago (nezávislý). Mezi obyvatele obce, pracující na plnění pytlů s pískem, se připletla jedna z mnoha skupinek přihlížejících.

Starosta "spláchl" povodně pálenkou

Vyčerpaný starosta ale vzápětí zjihl, když mu žena z této skupiny předala láhev pálenky. "My jsme vám chtěli dát aspoň něco málo na večer, pro zahřátí," řekla žena ze skupiny. "Jé, tak to moc děkuji, opravdu moc," konstatoval dojatý starosta.

Láhev se v jeho rukou dlouho nezdržela. Hned s ní spěchal k dobrovolným hasičům z Hrušek na Vyškovsku, kteří v jeho obci čerpali vodu. "Kluci zlatí, moc vám toho nemůžeme dát, tak aspoň něco," s těmito slovy skončila láhev u mužů, kteří nabídli pomocnou ruku a s vlastní technikou bojovali s vodou, pronikající pod hrázemi do zahrad.

Do kategorie zvědavců mnozí z ohrožených oblastí zařadili i novináře. "Vy jste jak hyeny, jen tady lovíte senzace a pasete se na lidském zoufalství," slýchali často. Autorovi příspěvku ale stačilo přiznat, že bydlí v Břeclavi a spodní vodě chybí vzdálenost dvaceti metrů, aby se vydala na průzkum jeho sklepů, a lidé obrátili. Tak jsem se se pro ně z čumila proměnil v rovněž postiženého. Navíc bez možnosti ovlivnit dění doma, kam jsem se vracel až navečer.

Kvůli záplavám se šířily klepy

Druhým nepřítelem při povodních byly fámy. Zvěsti o protržených hrázích a dalších katastrofách či o tom, kdo koho zaplavil, aby zachránil sebe a svou obec, postupovaly často rychleji, než voda.

Však také krizový štáb Břeclavi musel nemalou část energie vložit do řešení a dementování různých zvěstí. V městské části Charvátská Nová Ves se dokonce málem porvali ve sporu, kdo má před domem nejnižší hráz. "Skončilo to naštěstí jen několika utrženými knoflíky," řekl starosta Dymo Piškula (nez.).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám