Hlavní obsah

Krajský zastupitel vyhlásil kvůli cenzuře hladovku

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Týden o vodě a bez jakéhokoliv jídla čeká od páteční půlnoci lidoveckého zastupitele a bývalého prvního náměstka hejtmana Královéhradeckého kraje Vladimíra Dernera. Dobrovolná hladovka nesouvisí s křesťanským předvelikonočním půstem, ale je jeho osobním protestem proti cenzuře, která podle KDU-ČSL vládne na krajském úřadě v Hradci Králové.

Článek

Kauza začala, když v prosincovém čísle čtvrtletníku U nás v kraji, vydávaném krajským úřadem, byl uveřejněn Dernerův článek, ovšem se změněným nadpisem a bez úvodu, v němž autor připomněl udělení anticeny organizací Otevřená společnost hejtmanovi Pavlu Bradíkovi (ODS) za tajnosti kolem leasingové smlouvy na výstavbu administrativního centra.

Zatímco lidovci obvinili kraj z cenzury, redakční rada pod vedením vicehejtmana Helmuta Dohnálka (SNK) argumentovala nedostatkem místa. Události nicméně vedly k diskusi o změnách ve způsobu rozhodování o příspěvcích v krajském zpravodaji.

Hovořilo se i o vytvoření jakéhosi opozičního okénka, ale zastupitelstvo jej neschválilo. "Přesto jsme se rozhodli vyhovět hlasům některých zastupitelů a rozšířili redakční radu o zástupce opozice. Přihlásily se ČSSD s KSČM a jejich zástupci byli skutečně jmenováni," uvedl koncem února hejtman Pavel Bradík (ODS) s tím, že KDU-ČSL o zastoupení v radě neusilovala.

Derner nemohl publikovat ani v březnu

"Když jsme se o tom dozvěděli, podali jsme nominaci také, dočkali jsme se ale  zamítnutí. Nejdříve tvrdí, že jsme o zastoupení v radě nepožádali, a proto tam nejsme. A když o něj požádáme, tak ho zamítnou. To považuji za skandální," uvedl Derner, který i do březnového vydání připravil materiál, tentokrát o programu podpory venkova. Neuspěl.

"Prostor dostali i další opoziční zastupitelé, navíc článek nekorespondoval úplně s posláním zpravodaje. Byly v něm jisté nepravdy," vysvětlil Dohnálek, kterého tento týden vystřídal ve vedení redakční rady radní zodpovědný za oblast kultury Zdeněk Kraus (SNK). Důvodem není spor o cenzuru, ale Dohnálkova rezignace z důvodu kandidatury v červnových volbách.

Přesto se v této souvislosti ve čtvrtek setkal s Dernerem, k vyjasnění názorů však nedošlo. Derner proto nehodlá měnit nic na svém rozhodnutí týden hladovět. "Myslím to vážně, ale nemíním se uhladovět. To bych někomu usnadnil život," řekl Právu a dodal, že počítá s tím, že bude protivný, možná vzteklý.

Kromě Dernerova soukromého protestu se celý lidovecký klub rozhodl obrátit  na ombudsmana Otakara Motejla. "Zastupitelé si chtějí stěžovat na způsob, kterým se krajský úřad brání zveřejňování názorů členů klubu za KDU-ČSL v periodiku, placeném z peněz všech daňových poplatníků," vysvětlil mluvčí lidovců Tomáš Zdechovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám