Hlavní obsah

Až deset procent lékařů chce pracovat v zahraničí

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Přibližně pět až deset procent českých lékařů uvažuje o práci v zahraničí. Právu to řekl ve čtvrtek Antonín Malina, ředitel Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví.

Článek

"Kolik to ve skutečnosti je, se dá velmi těžko zjistit, ale podle našich zkušeností je toto číslo menší," řekl Malina. Dodal, že práce v zahraničí je lákavá, zejména pro mladé, ale zahraniční nemocnice preferují spíše lékaře středních let, kteří již mají určité zkušenosti.

Alena Šteflová, ředitelka kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR Právo informovala o výhledu zdravotníků v Evropě. "Odhaduje se, že Velká Británie bude během dvou let mít nedostatek 35 000 zdravotních sester, Finsko během čtyř let 112 000 zdravotních sester." Podobně je tomu i s lékaři. Proto zahraniční pracoviště lákají české lékaře a zdravotní sestry na práci u nich. Malina si myslí, že by to nemuselo být na škodu, pokud by se vytvořilo společenské klima, aby tito zdravotníci se po určité době rádi vrátili do vlasti a byla jim poskytnuta odpovídající místa.

Do roku 2015 bude Česká republika mít totiž v určitých profesích poměrně málo lékařů ve srovnání s dneškem. Kdyby měli další odcházet, znamenalo by to, že by je museli nahradit lékaři z východu. "Nedostatek bude zejména stomatologů a praktických lékařů," řekl Malina. Naopak vzhledem k očekávanémiu vývoji zdravotního stavu obyvatel bude více zapotřebí psychiatrů, alergologů, pracovníků rehabilitace a geriatrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám