Hlavní obsah

Řidičák zadarmo pro studenty je nejspíš podvod

Právo, Leoš Kyša
PRAHA

Řidičský průkaz zadarmo pro studenty středních a vysokých škol i mladé nezaměstnané, který nabízí občanské sdružení Moto-Unie, vypadá lákavě a na první pohled solidně. Pravděpodobně se však jedná jen o další způsob jak rafinovaně vytáhnout z lidí peníze za prázdné sliby.

Článek

Cílem projektu Řidičák zadarmo je podle jeho autorů zařídit, aby mladí lidé získali bezplatně řidičské osvědčení typu "B". Vše je prý financováno ze strukturálních fondů Evropské unie, probíhá ve spolupráci s ministerstvem školství a je podporováno mnoha českými sponzory a donátory. Těmi mají být podle webových stránek sdružení Škoda Auto, Česká spořitelna, Všeobecná zdravotní pojišťovna a Eurotel.

"Dostal jsem tuto nabídku dvakrát od společnosti Moto-Unie. V e-mailu mi nějaký pan Milan Dušek sliboval, že když se do projektu naši studenti přihlásí, tak získají zadarmo řidičský průkaz a ještě si budou moci během autoškoly brigádně přivydělat docela slušné peníze," informoval Právo zástupce ředitele Střední odborné školy Dopravní a strojírenské v Děčíně Rudolf Špaček.

Nejdřív zaplať

Nabídka se mu však zdála podezřelá. Jednak pro svou velkorysost. Kromě řidičáku zadarmo totiž ještě Moto-Unie nabízí pro studenty, kteří budou autoškolu absolvovat, možnost brigády. Při ní si mohou během dvou týdnů vydělat až osm tisíc korun. "Připadlo mi hlavně zvláštní, že nejdřív ze všeho je třeba společnosti zaplatit poplatek tři a půl tisíce korun jako zálohu. Ta je pochopitelně vratná i v případě, že se projekt neuskuteční, ale jak pak z nich ty peníze dostanete?" uvedl Rudolf Špaček.

Problematická záloha však není jediným otazníkem, který nad projektem visí. "Přestože jsme uvedeni jako partner, tak to není pravda. Už jsme je kontaktovali a požádali, aby nám vysvětlili, proč nás uvádějí jako svého partnera, ale vůbec se neozvali. Proto jsme problém Moto-Unie předali našemu právnímu oddělení," řekla včera Právu mluvčí České spořitelny Klára Gajdůšková.

Ani Eurotel, uváděný jako partner bohulibého projektu, o řidičáku zdarma nic neví. "Nevíme o tom, že bychom s nimi měli něco do činění," prohlásil rezolutně mluvčí společnosti Pavel Kaidl.

Stejně je na tom i ministerstvo školství. "Takový subjekt nás v minulém roce vůbec nepožádal o grant a o projektu Řidičák zadarmo jsme neslyšeli. Navíc se to ani svou náplní nevejde do typu našich projektů," řekla Právu Karolína Svobodová z ministerstva.

Jednou z mnoha dalších podezřelých okolností je fakt, že společnost nikde neuvádí žádný telefonní kontakt a lze se s jejími jednateli a koordinátory spojit pouze přes internet. Na e-maily redakce Práva o kontakt a bližší informace však nikdo nereagoval. Společnost, která má mít podle svých stránek jenom významné a velké obchodní partnery navíc sídlí ve vesničce Lubná u Svitav, která nemá ani tisíc obyvatel.

"Potřebovali bychom o té věci vědět konkrétní informace. Lidé, kteří na takový inzerát odpověděli, by se v případě pochybností měli obrátit na policii. Jestliže konkrétní informace obdržíme, tak to prošetříme," prohlásil mluvčí policejního prezídia Pavel Hanták.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám