Hlavní obsah

Ze šestnáctimetrové rezervy zbyl Orlíku jen metr

ORLÍK

Pod přehradami na Vltavě hučí voda jako u exotických vodopádů. Na Orlíku je slyšet kilometr daleko. Téměř všechny nádrže Vltavské kaskády už několik dní zvyšují vypouštění, aby se připravily na možný nápor vody z nových dešťů.

Článek

"Před současnými povodněmi jsme měli rezervu přes 16 metrů a na počátku týdne už zbýval sotva metr, takže zase jezero trochu vyprazdňujeme," řekl Právu hrázný orlické přehrady Zdeněk Zídek. Ve středu už byla rezerva zhruba tři metry.

"Musíme dostat vodu z ochranného prostoru, který se plní jen při záplavách a pokud možno chceme jít ještě níž, abychom mohli ovlivnit nástup případných dalších záplav," dodával hrázný Zídek.

Do Orlíka proto v posledních dnech přitéká méně vody, než z něj odtéká. Srovnat letošní záplavy s těmi před čtyřmi lety je podle hrázného nemožné. "Teď se na Vltavě v podstatě nedělo nic zvláštního. Hrozila Lužnice, Sázava, na Moravě měli povodeň, ale Vltava byla celkem v klidu a mohli jsme ji korigovat a pomáhat jiným oblastem. Tehdy to byla katastrofa, která se nedala ovlivnit, to se nedá srovnat," vzpomínal na rok 2002 Zdeněk Zídek

Ani na 1. stupeň

Odtok se zvýšil i z největší a současně nejvýše položené přehrady vltavské kaskády, z Lipna, kde podle vodohospodářů je stále dostatek volného prostoru.

"Lipno se plní kvůli tajícímu sněhu a přitéká do něho asi sto metrů krychlových za vteřinu. Přesto je v jeho retenčním prostoru stále volných 67 miliónů krychlových metrů a předpokládáme, že se hladina nádrže nebude v příštích dnech dramaticky zvyšovat," řekl Právu ve středu odpoledne dispečer společnosti Povodí Vltavy v Praze Karel Březina, podle kterého i při zvýšeném odtoku by neměla Vltava dosáhnout ani prvních povodňových stupňů.

"Je tady obrovský rozdíl oproti povodním 2002, protože tehdy je zavinily dešťové srážky, které se nedaly s dostatečným předstihem předvídat. Nyní jsme měli už v zimě zprávy o sněhu, který v okolí Lipna leží, a proto jsme přehradu ve stejném poměru odpouštěli, tak aby tam byl dostatečný prostor," doplnil Březina.

Připravovali se od listopadu

Na největší severočeské přehradě Nechranice na Chomutovsku, do které se nyní valí zvýšená hladina Ohře, se na povodně připravovali už od listopadu.

"Dali jsme dohromady tři modely, jak se bude povodí chovat, až odtaje letošních 643 miliónů kubíků sněhu. Dělali jsme na tom už od listopadu. Vycházeli jsme z loňského tání," řekl Právu dispečer Povodí Ohře Václav Klečka.

Díla měla podle zdejších odborníků povodňovou vlnu zastavit nebo alespoň zbrzdit, a to až do objemu desetileté vody.

Největší starost tak nyní nedělá vodohospodářům na Ohři voda, ale lidé. "Pohybují se příliš blízko výpusti z Nechranic. Fotografují tam, dokonce přicházejí i s dětmi. Neuvědomují si, že pokud by po kónickém břehu sklouzli, nemají nejmenší šanci. Proud je tu velmi rychlý a voda má teplotu jako v Severním ledovém moři. Ve tři stupně studené vodě se nedá plavat déle než tři minuty," varoval Pondělíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám