Hlavní obsah

NBÚ uděloval prověrky agentům StB

PRAHA

Bezpečnostními prověrkami, které prováděl Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) pod vedením bývalého ředitele Tomáše Kadlece, mohli projít i bývalí příslušníci StB. Protikorupční organizace Růžový panter ve středu zveřejnila zprávu o výsledcích interní kontroly v NBÚ. Ze zprávy vyplývá, že bývalí estébáci mohli získat osvědčení pro práci s přísně utajovanými informacemi.

Článek

Zástupci Růžového pantera jsou rovněž přesvědčeni, že Kadlec a další lidé z někdejšího vedení NBÚ zneužili svého postavení a s prověrkami manipulovali.

Interní kontrola se týkala postupu NBÚ při udělování prověrek v letech 1999 až 2002. Výsledky vyšetřování má už od loňského září k dispozici premiér Jiří Paroubek (ČSSD). Na začátku března se s nimi seznámila také Sněmovní komise pro kontrolu NBÚ.

Prověrkami prošli i agenti StB

Mezi nejzávažnějšími pochybeními, která kontroloři odhalili, figuruje lehkovážné udělování bezpečnostních prověrek lidem, kteří byli evidováni jako důvěrníci nebo agenti StB. Referenti, kteří o udělení osvědčení rozhodovali, se místo důkladného prověření žadatelů v některých případech spokojili s informací, že jejich spis byl skartován. Zpráva také uvádí, že některým žadatelům pro úspěch stačilo, že se při pohovoru chovali klidně a hovořili otevřeně.

Ledabylá evidence manipulování se spisy

Právě v zápisech do spisů objevila kontrola další nesrovnalosti. Spisy obsahující citlivé informace si podle kontrolorů zaměstnanci NBÚ prohlíželi, aniž by do příslušné kolonky uvedli své jméno a důvod, proč se s dokumentem chtějí seznámit. "Do tabulky se nikdy nezapisoval ředitel NBÚ, přestože podepisoval vyhodnocení i osvědčení a měl v držení celý bezpečnostní spis," píše se dále ve zprávě.

Ve vyšetřovací zprávě se také píše, že ředitel NBÚ a vedoucí oddělení do spisů nezaznamenávali datum svých rozhodnutí, ani důvody, proč rozhodli jinak než referent, který měl prověrku na starosti. Ředitelka Růžového pantera Iveta Jordanová v tom vidí selhání kontrolních mechanismů v NBÚ. Vedení úřadu mohlo podle ní prověrky snadno ovlivňovat. "Co když to ředitel podepsal jako první? Pak asi jeho podřízení nedali odlišné stanovisko a už to podepsali jen formálně," zauvažovala Jordanová.

Premiérova podivná reakce

Zástupci organizace Růžový panter uvedli, že v polovině února, kdy ještě výsledky kontroly sami neznali, poslali dopis premiérovi Jiřímu Paroubkovi, ve kterém se ho dotazovali, zda a kdy byl s výsledky kontroly seznámen a jaké jsou její výsledky.

Ve světle informací, které ze zprávy vyplývají, se premiérova reakce zdá Růžovému panteru zarážející. V odpovědi totiž alarmující závěry kontroly zcela ignoroval. Místo toho vyzdvihoval kladné hodnocení NBÚ inspekcí NATO, která se ale nikdy nevěnovala konkrétním bezpečnostním prověrkám, personální politice úřadu, ani hospodaření s majetkem. Předseda vlády přitom v odpovědi připustil, že s výsledkem interní kontroly prověrek ho seznámil osobně ředitel NBÚ vloni v září. Paroubek se v dopise nezmínil ani o tom, zda zjištěné problémy s ředitelem NBÚ řešil.

Zástupci Růžového pantera také poukazují na skutečnost, že se o výsledky kontroly včas nezajímal ani Výbor pro obranu a bezpečnost, přestože o jejím průběhu informovaly sdělovací prostředky.

Plné znění zprávy o výsledcích interní kontroly na NBÚ najdete zde.

Reklama

Související články

Poslanci chtějí dohlédnout na NBÚ

Sněmovna v úterý podpořila vznik kontrolní komise pro Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Komise by měla být sedmičlenná a její pravomoci by se měly podobat těm,...

Poslanci: Manipulaci na NBÚ nelze vyloučit

Mezi desítkami tisíc osob a firem, které získaly od konce devadesátých let od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) bezpečnostní prověrku, mohou být lidé, kteří...

Výběr článků

Načítám