Hlavní obsah

Pomalý pokles vody zatěžuje hráze, hrozí protržení

Právo, Novinky, ČTK, miv, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Všechny rozvodněné řeky pokračují v klesání. Podle povodňové služby ministerstva životního prostředí mohou srážky, které hlásili meteorologové na středu, pokles hladin pouze zpomalit, nikoliv zastavit. Stabilizaci situace způsobilo úterní ochlazení doprovázené jen nízkými srážkami. Vodohospodáři ale upozorňují na to, že nahromaděná voda klesá na mnoha místech příliš pomalu, což ohrožuje pevnost hrází.

Článek

Současné ochlazení potrvá do víkendu. Od pátku se má podle meteorologů oteplovat, v neděli však na území České republiky opět zavítá déšť. Ten by mohl v nejhorším případě na krátkou dobu mírně zvednout hladiny některých toků v povodí Bečvy, Olše, horní Odry a malých toků v oblasti Moravské brány. Vodohospodáři přitom ani při nejnepříznivějším vývoji neočekávají překročení druhého stupně povodňové aktivity.

Podle hydrologů nelze počítat s rychlým poklesem hladin na dolních tocích Lužnice, Nežárky, Vltavy, Labe, Dyje a Moravy. Tlak enormního množství vody podle nich na mnoha místech zatěžuje stabilitu hrází, což potvrdily případy jejich narušení.

Boj s velkou vodou na jižní Moravě zdaleka nekončí

V Jihomoravském kraji velká voda stále ohrožuje Břeclav a blízkou obec Novosedly. V okolních polích vytvořila rozvodněná Dyje na 600 hektarech obří jezero. Evakuace Novosedel stále hrozí.

Zvýšenou pozornost věnují hydrologové také hrázi na pravém břehu řeky Moravy pod Hodonínem. Kdyby se narušila, voda by mohla zatopit šest obcí v Podluží na Moravském Slovácku. Mimo nebezpečí stále nejsou ani obyvatelé Břeclavi, kteří by uvítali snižování odtoku z nádrží Nové Mlýny. Povodí Moravy plánuje snížit průtok na 470 metrů krychlových za sekundu. Běžně z Nových Mlýnů odtéká 30 metrů krychlových za sekundu.

Lednický zámecký park přijde o desítky stromů

Škoda, kterou napáchaly letošní povodně v zámeckém parku v Lednici, půjde do řádu miliónů korun. Správce parku Oto Bernad se obává, že velká voda zhubí desítky vzácných staletých stromů. Vyčíslení škod podle něj nebude snadné a už vůbec ne rychlé. "Velké stromy jsou schopné žít ještě dlouho ze dřeva a tak jak vlastně přečkaly povodeň, poznáme až na podzim, nebo spíše příští rok na jaře podle toho, zda ještě vyraší," řekl Bernad Právu.

"Šest velkých stromů již padlo, šest dalších je nakloněných tak, že nevím, jak dopadnou. Ale spíš to nepřečkají. Desítky dalších jsou v akutním ohrožení. Již dnes je ale jisté, že škody budou v řádech milionů korun," dodal Bernad, který vychází se stanovených tabulek ministerstva životního prostředí.

Zámecký park je jednou z nejcennějších částí chráněné památky UNESCO Lednicko-valtický areál. Voda sem prosákla zpod hrází nedaleké Černé Dyje. Právě ta je příčinou záplavy značné části unikátního souboru rostlin a dřevin. Ve středu naštěstí hladina Černé Dyje klesla o půl metru.

Dopravě v Ústeckém kraji se pořád neulevilo

Desítky silnic zůstávají uzavřené v Ústeckém kraji, zaplavené je i nadále Hřensko, řada obcí na Litoměřicku má vodu až na návsi. Od úterního odpoledne pokleslo Labe jen o pět centimetrů. Evakuovaní občané se tedy pořád nemohou vrátit do svých domovů.

Většina lidí, kteří museli opustit své domovy, našla azyl u svých příbuzných v suchých částech města. Čím déle však trvá jejich vyhnanství, tím více eviduje ústecký magistrát žádostí o náhradní ubytování.

Mimo provoz jsou zatím také ústecké soudy. Jednací síně zůstanou uzavřeny minimálně do pátku, kdy vedení soudů rozhodnou o dalším postupu. Předseda krajského soudu Milan Kohoutek přislíbil, že ve čtvrtek a pátek bude otevřen obchodní rejstřík, který sídlí v budově naproti krajskému soudu. Po oba dny bude otevřena i podatelna a kancelář pro výpisy z obchodního rejstříku, které jsou v budově krajského soudu.

Pokles Moravy na Olomoucku zpomalí déšť

Déšť hlášený středu znervózňuje obyvatele Olomouckého kraje. Pokud by byly srážky skutečně vydatné, mohl by déšť zvýšit hladinu Bečvy až na druhý stupeň povodňové aktivity. Vzestup Bečvy by potom mohl ovlivnit i řeku Moravu pod jejich soutokem. Na Moravě by zpomalil pokles hladiny a odtok rozlivů.

Z ulic olomoucké čtvrti Černovír už voda opadla. Před některými domy však stále zůstávají pytle s pískem. Hasiči na mnoha místech ještě čerpají vodu a lidé začínají s úklidem. Evakuovaní občané se už vrátili domů, vjezd do čtvrti stále střeží policisté. Černovír zaplavila voda v noci na neděli, kdy se protrhla ochranná hráz.

Moravskoslezské toky může déšť mírně zvednout

Vytrvalý déšť může podle povodí Odry zvýšit hladiny na některých řekách Moravskoslezského kraje. Nejvíce voda může stoupat na horním toku Odry a v povodí Olše. Mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková, ale ubezpečila, že případný vzestup hladin by byl mírný a neměl by ve větší míře ohrozit zástavbu.

Jedním z míst, kde by přesto mohla voda natropit určité škody, jsou Petrovice u Karviné, kterými protéká řeka Petrůvka. "Může nastat lokální ohrožení zástavby. Podobná situace může být i na dalších menších vodních tocích v povodí horní a střední Olše," uvedla mluvčí. Dodala, že hladiny by měly kulminovat během noci na čtvrtek.

Na severní Moravě je teď vyhlášen první stupeň povodňové aktivity na řece Opavě v Děhylově a Opavě.

Střední a jižní Čechy hlásí pomalý pokles na všech tocích

Rozvodněné středočeské řeky dále klesají. Situaci se podařilo stabilizovat i v Hoříně, kde zpevnili hráze. Labe ovšem klesá pomalu, proto i zde mohou domy zůstat zatopené ještě několik dnů.

Při vstupu do Prahy v Chuchli má Vltava průtok 1150 krychlových metrů za sekundu, což je hluboko pod hranicí ohrožení, a zvolna klesá.

Veselí nad Lužnicí plánuje zrušení nucené evakuace. Pod vodou ještě zůstává asi pět posledních ulic z celkem 23 zaplavených. Lidem už hasiči pomáhají čerpat vodu, půjčují jim také vysoušeče. Očekávaný déšť by podle vodohospodářů neměl hladiny jihočeských řek příliš ovlivnit.

Dlouhodobé zatopení narušuje základy domů a pevnost zdí

Kvůli pomalému poklesu zvednutých hladin zůstává pod vodou mnoho obydlí a odborníci varují, že dlouhotrvající zatopení může snížit nosnost zdí. Promáčené podloží také ohrožuje základy budov. I nižší hladina může napáchat na domech závažné škody, pokud budou zdi vystaveny vodě delší dobu.

"Krátkodobě výš vystouplá hladina nemusí promáčet stěnu do větší hloubky než dlouhodobě níže zatopená zeď," řekl Karel Lorenz z Českého vysokého učení technického. Vodou nasycené zdivo podle něj ztrácí svoji nosnost. Dlouhodobá vlhkost také rozpouští pojivové materiály.

Největší nebezpečí hrozí domům z vepřovic nebo nepálených cihel. Ty jsou vůči vlhkosti nejméně odolné. Budovám tak hrozí i zřícení. Objekty z pálených cihel čeká zase vysoušení, které může trvat několik měsíců i let. Podle Jiřího Suchomela z Fakulty architektury Technické univerzity v Liberci vlhkost vážně poškozuje i dřevěné konstrukce.

Při dlouhodobých záplavách jsou ohroženy i základy budov, protože na rozmočeném podloží může docházet i k posunům půdy. Na domech se pak mohou objevit trhliny. Lidé by pak měli konzultovat případná nebezpečí s odborníky, upozorňuje Jiří Witzany z katedry konstrukcí a staveb ČVUT.

Nepředvídatelné a různorodé jsou podle Suchomela dopady záplav na vesnicích, kde jsou budovy často směsicí různých materiálů a konstrukcí. "Často to jsou budovy, které jsou zčásti postavené z kamene, zčásti z cihel nebo vepřovic. Vše reaguje na vlhkost jinak a stavba má pak tendenci se rozkládat," uvedl.

Reklama

Související témata:

Související články

Záplavy potrápí Česko ještě dva týdny

I když všechna povodí hlásí pokles říčních hladin, povodně hned tak neskončí. Uvedl to v úterý krizový štáb na základě informací meteorologů. "Rozhodně...

Vláda schválila peníze pro vyplavené

Kabinet se ve středu během svého zasedání dohodl, že na pomoc oblastem postižených povodněmi vyčlení pět miliard korun. Zdroje hodlá čerpat především z výnosů...

Výběr článků

Načítám