Hlavní obsah

Vláda schválila peníze pro vyplavené

Právo, Novinky, gö, ora
PRAHA

Kabinet se ve středu během svého zasedání dohodl, že na pomoc oblastem postižených povodněmi vyčlení pět miliard korun. Zdroje hodlá čerpat především z výnosů privatizace a z dividend elektrárenské společnosti ČEZ. Lidé v zaplavených oblastech budou moci získat zvýhodněné půjčky ve výši 150 tisíc korun.

Článek

Rozpočtový schodek se podle mluvčí vlády Lucie Orgoníkové měnit nebude, protože by se o pět miliard měly zvednout i příjmy rozpočtu. Sněmovna by měla návrh na změnu rozpočtu projednat ve zrychleném čtení.

Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD) uspěl na vládě s návrhem na zvýšení rozpočtu na úvěry pro modernizace bytů. Finance spravuje Státní fond rozvoje bydlení (SFRB), jehož výdaje tak vzrostou o tři miliardy korun.

"V průběhu posledních týdnů vznikly dva vážné důvody, které vyvolaly závažnou a časově velmi naléhavou potřebu změny rozpočtu SFRB na rok 2006, který byl v prosinci Sněmovnou schválen," uvedl Martínek. "Jedním z důvodů je postup v realizaci programu nízkoúročených úvěrů na modernizaci bytu, druhým jsou důsledky povodňové situace," upřesnil Martínek.

Peníze by lidé podle návrhu ministra Martínka mohli čerpat na byty a domy, které se nacházejí na území, pro které vláda vyhlásila krizový stav. Jde o sedm krajů.

Vyplavení dostanou půjčku s úrokem 2 % na 10 let

Štědrosti státu by lidé neměli zneužívat, budou muset finanční pomoc investovat do rekonstrukce zničených obydlí.

Půjčky vláda poskytne za stejných podmínek a ze stejných zdrojů, jaké od letošního března stát poskytuje mladým lidem ve věku do 36 let. Tedy s dvouprocentním úrokem a splatností do 10 let. Lidé postižení povodněmi však mají nárok na zvýhodněnou půjčku bez ohledu na věk.

"Půjčku mohou lidé postižení povodněmi čerpat na základě potvrzení od obce, že byli skutečně vytopeni. Očekávám, že peníze by mohli čerpat okamžitě, jak opadne voda," upřesnil již dříve ministr Radko Martínek (ČSSD).

O pětimiliardové variantě se vědělo dopředu

Rozhodnutí Paroubkova kabinetu není překvapením. Již v minulých dnech premiér Paroubek (ČSSD) řekl: "Vláda uvolní pět miliard korun. Dvě miliardy budou z mimořádných dividend ČEZ  a i ostatní máme vykryty. Bude se jednat především o aktiva z Fondu národního majetku."

Dvě miliardy korun by do státního rozpočtu mohly přinést navýšené dividendy společnosti ČEZ , ve které stát drží 67 procent akcií. Sobotka o této možnosti intenzívně jedná s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem. Tři miliardy korun stát hodlá získat z výnosů privatizace.

"Připravovaný návrh na rozpočtovou úpravu v rozsahu pět miliard korun nezvýší schodek rozpočtu, ale vytvoří potřebné zdroje pro úhradu povodňových škod," řekl premiér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám