Hlavní obsah

Břeclav bojuje s velkou vodou, hráze zatím odolávají

Právo, Novinky, ČTK, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

I když rozvodněné řeky se pomalu začínají vracet zpět do svých koryt, obyvatelům jihovýchodního cípu republiky není zrovna do zpěvu. V Břeclavi stále hrozí řeka Dyje, která v minulém týdnu napáchala velké škody. Předpověď počasí navíc předpovídá zvýšené množství srážek zejména na území Moravy. Hladiny dalších řek v ČR pomalu klesají.

Článek

Břeclaví se rozléhá hučení motorů čerpadel, snažících se eliminovat průsaky vod z hrází a nastupující spodní vodu. Ochranný val dokonce chrání zámeček Pohansko.

"Lichtenštejni věděli, proč jej postavili právě tady, je to nejvyšší místo v oboře. Vody je ale tolik, že jsme požádali armádu o pomoc při pytlování," řekl Právu kastelán zámečku Pohansko Pavel Gajda. Na zámečku zůstal a věří, že se stěhovat nebude. "Vypadá to, že voda trochu opadla," řekl v úterý po pohledu na své vlastní měřidlo hladiny vody u památky.

Ještě o den dřív ale krizový štáb města poslal na Pohansko vojáky z aktivních záloh, kteří změnili náplň svého pravidelného cvičení. Místo do vojenských výcvikových prostor vyrazili pomoci na jih Moravy.

Vězni z břeclavské věznice se také zapojili do prací na pytlování a stavění hrází u ohrožených domů v Břeclavi. "Dělají ty nejtěžší práce a jsem s nimi velmi spokojený," pochválil pomoc starosta Břeclavi Dymo Piškula. "Sami požádali o možnost zapojit se do prací," řekl zástupce ředitele břeclavské věznice Jaroslav Pilát.

V Novosedlech je klid před bouří

Novosedly na Břeclavsku mají nejtěžší hodiny před sebou. Kolem středečního poledne by v nich měla kulminovat hladina laguny, která se vytvořila přibližně na 600 hektarech. Vesnici chrání hliněný val dlouhý 800 a vysoký tři metry. Zatím není jasné na kolik se situace může zhoršit a zda bude nutné obec evakuovat. Již v neděli to doporučil hejtman, starosta obce František Trefilík se zatím brání. Obyvatelé vesnice proto ještě zůstali ve svých domovech.

Pod přísnou kontrolou musí být podle jihomoravského hejtmana Stanislava Juránka hráz táhnoucí se po pravém břehu řeky Moravy pod Hodonínem. Pokud by se narušila, hrozí zalití šesti obcí tvořící na Moravském Slovácku oblast Podluží. Kritickým místem je asi pětisetmetrový úsek hráze u Mikulčic. Val byl sice narušen, vojákům se jej podařilo zpevnit a nyní přívalům vod odolává.

Břeclaví se šíří fámy

Největším nebezpečím jsou podle zástupců břeclavské radnice "zaručené zvěsti" šířící se městem. Podle jedné z nich prý voda zaplaví Charvátskou Novou Ves jen proto, že úřad chce ochránit Břeclav.

Místostarosta Jaroslav Parolek (ČSSD) se těší na setkání s některým ze šiřitelů fám. "Už se těším, až mi někdo řekne, že jsme je obětovali. Osobně jej doprovodím ke mně domů," řekl. Jeho dům je v kriticky ohrožené Staré Břeclavi a s čerpáním ze spodní vodou zalitého sklepa začal v době, kdy si mnozí ani nepřipouštěli, že by mohla voda město ohrozit.

Povodně ztížily cestu pendolinu

Na povodně doplatil i rychlovlak pendolino, který měl ve středu odjet z Břeclavi na testování do Rakouska. Vlak se má zkoušet na Semmeringu a v okolí Vídně, aby rakouské železnice vydaly souhlas k jeho provozu. Protože ale problémy na rakouském území vyřadily hlavní tah do Vídně z provozu, muselo se pendolino vydat na cestu oklikou přes České Velenice.

Jihomoravané nevěří vodohospodářům

Zklamání a nedůvěra k vodohospodářům bude zřejmě hlavním znakem, spojujícím do budoucna vzpomínky na velkou vodu v roce 2006. Starostové a krizové štáby vidí v řekách něco jiného, než o čem je přesvědčují pracovníci Povodí Moravy.

"Už jim nevěřím. Mám takový pocit, že uvádí jiná čísla, než jaká ve skutečnosti z Nových Mlýnů pouští. Není to možné, aby současně mluvili o tom, že hodnoty přítoků klesají a přitom na Dyji pod jezery nebyl pokles nijak znatelný. Připadá mi to, že vyprazdňují jezera na náš úkor," řekl jeden z členů krizového řídícího aparátu na Břeclavsku.

Labe, Lužnice i další toky pozvolna klesají

Hladiny rozvodněných řek Lužnice a Nežárky, které na jihu Čech způsobují největší škody, stále pozvolna klesají. Třetí povodňový stupeň už platí jen na dolním toku Lužnice. Voda ve Veselí nad Lužnicí stále zaplavuje na 250 domů. Asi desetina z celkem 1000 evakuovaných lidí stále čeká, až voda opadne.

Hladiny většiny řek pozvolna klesají. Kritickou dobou na dolních tocích bude středeční odpoledne a večer. Prudký růst hladin se však neočekává. Poprvé po týdnu začalo pozvolna ustupovat Labe v Ústeckém kraji. Zhruba 1500 lidí, kteří opustili své domy a byty, se však zatím vrátit nemohou.

V Olomouckém i Zlínském kraji již Morava klesla. V Kroměříži v úterý ráno naměřili vodohospodáři 656 centimetrů, což je oproti pondělnímu večeru o více než deset centimetrů méně. Situace je stabilizovaná i u Napajedel a Tlumačova na Zlínsku, kde přítoky řeky Moravy vytvořily na polích laguny.

Reklama

Výběr článků

Načítám