Hlavní obsah

USA pro Čechy víza nezruší, řekl americký velvyslanec Cabaniss

PRAHA

Americký velvyslanec William Cabaniss nepovažuje za reálné, že by USA zrušily v brzké budoucnosti vízovou povinnost pro Čechy, kteří chtějí vycestovat za velkou louži. Americký diplomat to uved po pondělním setkání s premiérem Jiřím Paroubkem (ČSSD).

Článek

Předseda vlády Paroubek ale přesto věří, že se podaří Američany obměkčit a Češi budou moci do země neomezených možností. I když Česko hodlá nadále kvůli vízům naléhat na Washington, o recipročních opatřeních vůči americkým turistům neuvažuje. Paroubek soudí, že by to poškodilo českou ekonomiku, a tím i české občany.

Cabaniss uvedl, že jeho úřad se snaží o to, aby proces vyřizování amerických víz byl co nejprůhlednější a nejpohodlnější. Konzulární oddělení, kde se víza vyřizují, si v pondělí prohlédl i Paroubek. Praxe amerických úřadů je trnem v oku i jiných středoevropských států, například Polska a Slovenska.

Velvyslanec sice chápe snahy Česka zrušit vízovou povinnost, nechce ale budit přehnaná očekávání. "Osobně bych byl nejraději, aby to bylo dnes, ale bohužel to není realistické," uvedl diplomat. S Paroubkem se znovu sejdou za dva až tři týdny.

Letité snahy českých politiků zrušit víza zatím nebyly úspěšné, z nových členských států EU se to podařilo jen Slovincům. Američané podmiňují zrušení vízové povinnosti pro Českou republiku a některé další státy maximálně tříprocentní mírou zamítnutých žádostí o víza z té které země. Podle amerických diplomatů ale ročně neuspěje asi deset procent českých žadatelů o americké vízum. Loni podle amerického velvyslanectví o něj žádalo asi 35 tisíc Čechů.

Reklama

Související témata:

Související články

Svoboda chce zpřísnit kontrolu turistů z USA

Pro přísnější kontrolu toho, zda turisté z USA, Kanady a Austrálie dodržují v Česku pravidla turistického styku se v neděli vyslovil český ministr zahraničí...

Paroubek chce zpřísnit víza pro Američany

Předsedovi vlády Jiřímu Paroubkovi (ČSSD) se nelíbí nerovnost při udělování víz mezi Českem a Spojenými státy, Kanadou a Austrálií. Zatímco občané těchto...

Podle Paroubka jsou víza do USA podivná

Za podivnou označil vízovou politiku Spojených států vůči České republice premiér Jiří Paroubek ve středu po zasedání vlády. Kabinet se podle něj shodl na tom,...

Výběr článků

Načítám