Hlavní obsah

Pro sedm krajů byl vyhlášen stav nouze

Právo, Novinky, ČTK, Jiří Růžička, miv

Vláda vyhlásila stav nouze v sedmi krajích. Bude platit až do půlnoci 10. dubna. Opatření má usnadnit boj se záplavami. Týká se krajů Jihočeského, Středočeského, Ústeckého, Pardubického, Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského.

Článek

Stav nouze znamená mimo jiné to, že státní orgány budou mít více pravomocí a mohou omezit některá běžná práva občanů. Lze porušit např. nedotknutelnost osob a obydlí při evakuaci. Také lze zabavit majetek nebo omezit podnikání. Navíc je omezena možnost vyhlášení stávky.      

Zároveň vláda rozhodla, že ministři obrany a vnitra připraví ve spolupráci s hejtmany plán k použití armády v boji s povodněmi. Pro výpomoc stát využije i služeb nezaměstnaných registrovaných na úřadech práce.  

Ministr financí Bohuslav Sobotka navrhl vládě navýšení státního rozpočtu o pět miliard korun. Peníze budou sloužit jako rezerva na odstraňování povodňových škod. Schodek rozpočtu se měnit nebude, zapojí se dodatečné příjmy. Vláda se návrhem bude zabývat zřejmě ve středu.  

Problémy s evakuacemi

Jihomoravský hejtman Stanislav Juránek nařídil v neděli evakuaci skoro 4000 lidí z obcí Jevišovka, Novosedly Drnholec a Nový Přerov na Břeclavsku. Ohrožuje je obří jezero o rozloze asi 500 hektarů, které vzniklo spojením proudů rozvodněné Dyje a řeky Jevišovky. Starosta obce Novosedly to však odmítl. Podle něj je to zbytečné.

"Doporučil jsem hejtmanovi, aby evakuaci nechal až na ráno, voda sem teče pomalým tempem," řekl starosta František Trefilík. I podle jiných místních lidí je hejtmanova opatrnost přehnaná. Původní rozhodnutí evakuovat obec hejtman následně omezil na tři nejohroženější ulice. Na ráno se zřejmě odkládá také plánovaný odchod obyvatel z nedalekého Nového Přerova. Maximálně dvacet lidí je ochoten evakuovat starosta obce Drnholec. V nejvíce ohrožené obci Jevišovka měl autobus s lidmi, kteří opustí své domovy, odjet v 21:00, ještě pár minut před tím zel prázdnotou.

Laguna nad Jevišovkou je doplňována vodou z jiného jezera, které se v sobotu v noci podařilo vypustit u Hevlína. Ohroženy jsou také nedaleké Hrušovany na Jevišovkou, kde ale o evakuaci zatím neuvažují. Snaží se zpevnit hráze a kolem obec staví 60 metrů dlouhý val. Na akci se podílí 90 dobrovolníků, hasičů a vojáků.

Pro Jevišovku je to za neděli v pořadí již druhá nařízená evakuace. V prvním případě se část lidí přesunula k příbuzným ve výše položených oblastech obce. Objednané autobusy byly zbytečné. "Nepůjdu, dokud tu nebude půl metru vody," řekl jeden z místních. "Máme dohodu s majitelkou hotelu v Drnholci, nabídla nám a drží pro nás prostory v hotelu. Je to lepší, než do školy v Mikulově," řekl místostarosta Jevišovky Jan Tičer (nez.).

K názorovému střetu došlo i mezi krizovým štábem Jevišovky a hejtmanem. Evakuovat lidi i z míst, která jsou tak vysoko, že je voda nemůže ohrozit, je podle místních zcela zbytečné. 

"Jan Ovesný, který má na starosti tento úsek, nás přesvědčoval, že voda náspu nemůže nijak ublížit. Prý je tam štěrk kolejí a vzhledem k malému výškovému rozdílu jím bude voda jen plynule protékat. Nic jiné se určitě nestane. Utekly dvě hodiny a je po náspu," vztekal se Tičer. Ani starosta Jevišovky Michal Vago (nez.) už si nebral servítky. Liknavost a neochota Povodí pomoci jim má za následek nekonečné škody. "Měl nás poslechnout. To je jiná situace, než v roce 2002. Trať je pryč a žene se nám to na obec. Už teď tvrdím, že to budou škody za milióny korun," řekl Vago. 

Další obětí vody je důchodce z Orlickoústecka

"Včera ráno ohlásil občan z České Třebové, že pravděpodobně viděl v korytě rozvodněné řeky tělo člověka. Hasiči, městská i státní policie to tam prohledávali. V sobotu také ohlásil ředitel domova důchodců, že se 78letý muž nedostavil na oběd," řekla Novinkám policejní mluvčí Eva Sichrová.

"V neděli volal další občan z Dlouhé Třebové, že viděl utopeného a podezření se potvrdilo. Byla nařízena pitva," dodala.  

V Olomouci řeka mírně klesá

Hladina řeky Moravy začala v neděli v Olomouci pozvolna klesat. Situaci v krajské metropoli ale nadále komplikují protržená hráz v Horce nad Moravou a porušený ochranný val na okraji města, kvůli čemuž Morava v noci na dnešek zaplavila městské částí Chomoutov a Černovír. Podle Povodí Moravy se oprava hráze podařila a voda tak neohrozí další městské části, sídliště Lazce a Na Letné. Výzva k evakuaci byla nakonec zrušena pro všechny části města kromě Černovíru.

Ústecký kraj

Lidé v okolí Labe a Ohře v Ústeckém kraji mají strach. Vzestup řek se sice v noci pozastavil kvůli ochlazení, ale večer očekávají vodohospodáři další růst. Hrozí, že se na soutoku řek na Litoměřicku vytvoří obrovské jezero jako při povodních v roce 2002. Další evakuace ale zatím není nutná.

Obec Hřensko na Děčínsku, které leží na soutoku Labe s říčkou Kamenice, zatopila voda zcela. Domovy opustilo zhruba 80 obyvatel. V obci zůstalo asi 23 lidí, kteří mají domy přibližně 15 metrů nad hladinou Labe.

Východní Čechy

Záplavy jsou ve východních Čechách zatím na ústupu. V současné době kulminuje Labe v Přelouči. V Pardubickém kraji ale stále platí stav ohrožení na Labi v Němčicích a Přelouči, Chrudimce, Třebovce, Orlici a Loučné, v Královéhradeckém kraji na Cidlině v Sánech a Tiché Orlici v Čermné nad Orlicí. Povodňová komise Pardubického kraje v sobotu vyhlásila stav nebezpečí na území obcí Choceň, Plchovice, Ústí u Chocně a Zářecká Lhota z důvodu povodní na Tiché Orlici a na území obcí Moravská Třebová a Koclířov, kde je důvodem sesuv skalního masivu na východní straně portálu hřebečského tunelu na silnici I/35.

Vysočina

Hladiny řek na Vysočině přes neděli klesly. Třetí povodňový stupeň byl kolem 15:00 odvolán na Jihlavsku. Situace se zlepšuje i na dalším toku řeky Jihlavy, na Sázavě nebo na Oslavě. Dopoledne začaly opět jezdit vlaky na trati z Kostelce u Jihlavy do Telče, která byla kvůli podmáčení od pátku mimo provoz.

Na Vírské přehradě na řece Svratce muselo povodí zvýšit množství vypouštěné vody, aby zabránilo nekontrolovanému odtoku, který by mohl způsobit záplavy. Podle tiskové zprávy krajské povodňové komise na Svratce nyní bezprostřední nebezpečí nehrozí.

Přes bezpečnostní přeliv od pátku přetéká voda na nádrži Mostiště na Oslavě. Do sobotního rána se pod ní hladina řeky zvedla na 196 centimetrů. Do nedělního poledne opět klesla na 161 centimetrů. Podle komise se nátok do přehrady stále snižuje. Podle dispečinků povodí na Vysočině nejvyšší stupeň povodňové aktivity v povodí Moravy stále platí v Třebíči - Ptáčově. Na Oslavě trvá ohrožení v Dolních Borech a pod přehradou Mostiště. V povodí Vltavy je stále nejvyšší nebezpečí na Sázavě a na Želivce.

Další kraje

V ostatních oblastech hladiny rozvodněných řek již nerostou, jsou na svých maximech z minulých dní či mírně klesají. I tam, kde již voda nestoupá, což nelze s pohledem na očekávané počasí zaručit, ale bude klesat velmi dlouho. Velké jezero jako u Litoměřic se tvoří i u Mělníka. Tento stav vytváří podle odborníků vysoké riziko nestability ochranných hrází, což potvrzují současné případy jejich narušení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám