Hlavní obsah

Do Jevišovky dorazila povodňová vlna

JEVIŠOVKA/BŘECLAV

Kolem sobotní osmnácté hodiny dorazila k Jevišovce na Břeclavsku voda z jezera, které se dalo ráno do pohybu u Hevlína. Voda začala nastupovat a starosta požádal policii o vyklizení oblasti podmáčených hrází. Vodní příval může ohrozit kromě obce i několik kilometrů vzdálené Hrušovany nad Jevišovkou.

Článek

Hrušovany sice leží proti proudu Jevišovky, obrovské jezero ale může způsobit zpětnou vlnu. Proto bezmála šedesát příslušníků 155. Záchranného praporu z Bučovic stavělo novou hráz v polích před městem a pomáhalo hasičům ve zpevňování hrází pytli s pískem. Krizový scénář ale nevylučuje ani evakuaci značné části města, kde žije 800 lidí. "Pokud taková situace nastane, bude to opravdu náhlý příchod vody a potom budeme muset použít i čluny," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

S evakuací se postupně smiřují obyvatelé Jevišovky. Starosta Michal Vago a místostarosta Jan Tičer se vpodvečer vydali po kolejích železniční trati z Hrušovan nad Jevišovkou do jejich obce. Násep trati sloužil jako hráz mezi dvěma povodňovými jezery, jejichž hladiny od sebe dělilo 43 centimetrů. Voda ale do nižšího jezera těsně nad obcí proudila pod železničním mostem a protékala i štěrkem pod kolejemi. Právě značný nárůst hladiny přiměl starostu k přivolání policie a vyklizení hrází. 

"Smí tam jen hasiči a ti, kdo je budou pomáhat zpevnit pytli s pískem," vysvětlil starosta. "Máme k dispozici výkonné čerpadlo s kapacitou 15 000 litrů za minutu. Šestitunový kolos ale má specifické požadavky na umíštění, proto zatím hledáme místo, kde bude možné jej využít," řekl Haid. Zařízení má pomoci čerpat vodu ze zatopených oblastí. 

Povodeň zřejmě zaměstná právníky a soudy. Soukromý zemědělec z rakouského Alt Prerau, který má v nájmu pozemky v nedaleké Jevišovce na Břeclavsku, bude zřejmě první, kdo podá žalobu na Povodí Moravy za jejich postup při povodních. Zemědělci rozvodněná Dyje a Jevišovka zalila pole u Jevišovky na Břeclavsku. Letos z nich měl poprvé sklízet biopotraviny, jejich produkci předchází dvouletý ekologicky čistý proces zemědělské produkce. Až poté lze ale hovořit o produkci biopotravin.

Velká voda, která zalila půdu, vrátila zemědělce na začátek o dva roky zpět. Zda k zalití skutečně muselo nutně dojít, nebo je důsledkem špatného postupu Povodí Moravy při odpouštění Vranovské a Znojemské přehrady, zřejmě bude muset posoudit až soud.

Situace v dalších krajích

Hladina řeky Moravy v Olomouckém kraji nadále mírně stoupá. Místní radnice chystá na 21:00 výzvu k evakuaci 2500 lidí z okolí rozvodněné řeky. Osmdesát obyvatel tady opustilo svoje domovy už v noci na sobotu. Situace se zhoršuje i v Litovli, která už je skoro odříznutá vodou od okolního světa.  Na Olomoucku a Litovelsku platí od pátečního večera stav nebezpečí.

Ústeckém kraji zaplavila voda další silnice na Litoměřicku a Děčínsku. Hladina řeky v Ústí nad Labem se zvyšuje jen nepatrně, zhoršila se situace na Ohři. Další noc mimo domov strávili obyvatelé Hřenska na Děčínsku, kde voda zaplavila téměř celou obec. Většinou u příbuzných tráví čas také obyvatelé Žalhostic a Křešic na Litoměřicku. Evakuováni jsou lidé z Veslařské ulice a Střekovského nábřeží v Ústí. Několik občanů narychlo opouštělo byty v Děčíně. Voda obklíčila domy i v Českých Kopistech u Terezína. 

Voda zatopila stovky domů i v jihočeském Veselí nad Lužnicí, kde byla vyhlášena nucená evakuace šesti ulic. Stoupající hladina Labe vyhání z domovů stále více obyvatel Ústeckého kraje. S obavami sledují vývoj také lidé v povodí Moravy - po noční evakuaci osmi desítek lidí v Olomouci bude zřejmě muset své domovy opustit i část obyvatel Litovle.

Hladiny řek se opět zvedly na Vysočině, k ránu se však situace zklidnila. Na východě Čech naopak průtoky po noci poklesly a další vzestup se očekává odpoledne. Mírně klesají řeky v Karlovarském a Moravskoslezském kraji, stabilní situace je na západočeských tocích. Většina řek na jihu Čech klesá, opačný vývoj je však na Lužnici a Nežárce. Ve Veselí nad Lužnicí nařídili nucenou evakuaci celého Alešova nábřeží a přilehlých ulic. Na Třeboňsku se hladiny toků naopak stabilizovaly, také hladina rybníka Rožmberk se nezvyšuje ani neklesá.  

Na Vysočině se v noci opět zvedaly hladiny řek, situace se začala zklidňovat k ránu. Nejvíce vody přibylo v Oslavě pod přehradou Mostiště na Žďársku, voda stále stoupá v Sázavě. Obyvatele ohrožují také rybníky, které jsou přeplněny vodou. Hráz praskla u menšího rybníka v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku, nikdo nebyl zraněn.

Vzestup hladin východočeských řek v podhůří Krkonoš a Orlických hor se v noci zastavil. Ráno vodohospodáři na horních tocích naměřili i poklesy. Na mnoha místech dosáhl stav vody deseti i dvacetileté úrovně, odpoledne se očekává další vzestup. Největší nebezpečí hrozí podle vodohospodářů pod přehradou Les Království.

Situace na řekách ve Středočeském se zdramatizovala potom, co Středočeský hejtman Petr Bendl v sobotu vyhlásil od 17:00 stav nebezpečí na 16 místech. Podle předpovědí hydrometeorologů a vodohospodářů lze totiž očekávat další nárůst hladiny některých řek, zejména Labe.

Stav nebezpečí platí do 30. dubna pro oblasti ve správě těchto obcí s rozšířenou působností: Benešov, Vlašim, Říčany, Černošice, Čáslav, Kutná Hora, Kolín, Poděbrady, Nymburk, Lysá nad Labem, Brandýs nad Labem - Stará Boleslav, Kralupy nad Vltavou, Neratovice, Mělník, Mladá Boleslav a Mnichovo Hradiště

Praze až do odvolání platí druhý stupeň povodňové aktivity. Večer se znovu sejde povodňová komise a podle aktuální předpovědi počasí a situaci na vltavské kaskádě rozhodne, zda bude nutné vyhlásit nejvyšší stupeň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám