Hlavní obsah

Lidé se bojí rabování, Paroubek je přemlouvá k evakuaci

Právo, Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Jiří Paroubek přijel do Olomouce a chce osobně přemluvit místní lidi, aby se nebránili evakuaci. Slíbil, že bezpečnost zajistí zesílené hlídky vojáků policistů.

Článek

Navzdory vážným varováním před hrozící povodní a vyhlášené evakuaci obyvatel z částí Chomoutov a Černovír v Olomouci zůstala většina lidí doma a v autobusy odtud v noci odjížděly poloprázdné. Lidé zčásti nevěřili, že by se mohly naplnit katastrofické scénáře podobné roku 1997, kdy voda z řeky Moravy v Černovíře bortila domy, častěji ale vyjadřovali obavy z rabování v opuštěných domech.

"Však to byla dobrovolná evakuace," opáčili muži postávající v sobotu ráno u zavřeného stánku, kam si tentokrát zbytečně přišli pro noviny. "Kdo má alespoň jednu nohu zdravou a v hlavě to má v pořádku, ten odsud nepůjde. Povím vám jak to bylo. V roce 1997 mi voda zbořila dům. Já sám jsem měl strach tam jít, ale zloději se dostali zadem a z trosek kradli, co se ještě dalo," rozpovídal se Zdeněk Tichý z Černovírské ulice.

"A podobně na tom byli i mnozí další. Strach z toho, že mi někdo vleze do baráku a vykrade mě, mám teď větší, než že přijde opravdu velká voda," vylíčil důvody, proč z ohrožené oblasti neodešel Zdeněk Tichý. "To by voda musela stoupnout ještě o metr a půl, museli by nám tak na tři dny vypnout elektřinu, vodu a plyn. Pak bych teprve uvažoval o evakuaci," rezolutně prohlásil Tichý.

Na argument, že vjezd do Černovíru střeží policie a každé auto kontroluje a od každého řidiče vyžaduje doklady, odbyl Tichý poznámkou: "Ale také sem každého pustí!" Smířlivěji pak připustil, že informace o připravované evakuaci byla srozumitelná a přišla včas. "Rozumím i tomu, že možná teď povodňové komise hrozbu nebezpečí trochu přehánějí. Po zkušenostech z minulé povodně se není čemu divit, že se starají, aby nedošlo k větším škodám."

Reklama

Výběr článků

Načítám