Hlavní obsah

Na jihu ČR je stav nebezpečí, Dyje a Lužnice zaplavují domy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Hladiny většiny českých a moravských řek ve čtvrtek odpoledne kulminovaly. Řeka Dyje se začala vylévat z břehu a zaplavuje části Znojma. Meteorologové hlásí pro Moravu další déšť, který by hladiny mohl o víkendu opět zvednout. Vážná je stále situace v jižních Čechách na řece Lužnici. Jihočeský hejtman Jan Zahradník vyhlásil stav nebezpečí na Jindřichohradecku a Táborsku. Stav ohrožení je na 45 místech ČR.

Článek

Na jižní Moravě je podle odhadů už teď víc vody, než za obou povodní v letech 1997 a 2002 dohromady.

Ve Znojmě už se některé domy ocitly pod vodou. Hladina řeky Dyje tam stále pozvolna stoupá. Kdy bude řeka kulminovat zatím neumí odhadnout ani znojemský starosta starosta Pavel Balík, ani jihomoravský hejtman Stanislav Juránek. Řece chybí ještě asi metr k dosažení dalších evakuovaných obydlí. Situaci zhoršuje vytrvalý déšť. Hlavní mosty přes Dyji jsou zatím v provozu, historické centrum města ohroženo není.

Nápor vody nevydržela hráz asi tři kilometry od obce Jevišovka. Řeka Dyje se rozlila do okolních polí a postupně naplňuje nedalekou říčku Jevišovku. Obyvatelé stejnojmenné obce na soutoku Jevišovky a Dyje jsou připraveni na evakuaci.

Vodohospodáři mezitím oznámili, že hladina Dyje se už stabilizovala v oblasti pod Novými mlýny. V nádrži se jim podařilo vytvořit dostatečný prostor pro další množství vody. Břeclav ani další obce v okolí Dyje pod nádrží ohroženy nejsou.

Dramatická je rovněž situace na řece Moravě mezi Hodonínem a Lanžhotem. Rozhodujícím je zde stav řeky Kyjovky, která je přítokem rozvodněné Moravy, a zatím neopustila své koryto. Pokud ale vystoupí z břehů i Kyjovka a v lužních lesích se spojí s Moravou v jednu řeku, ohrozí tak blízké obce, nejvíce Týnec. "Uzavřeli jsme všechny kanálové vpusti tak, aby se nám řeka z Kyjovky nedostala do obce," řekla starostka Týnce Hana Zoubková.

Méně kritická situace panuje v Hodoníně, kde sice nejsou ohrožení přímo obyvatelé města, nicméně voda pronikla do místní elektrárny. Zatím se ji daří odčerpávat.

Mapa části jižní Moravy, křížky zvýrazňují úsek, kde je stav na řece Dyji nejhorší. Kliknutím na obrázek jej zvětšíte. Autor: Novinky s použitím Mapy.cz

O něco lépe už podle hejtmana Juránka vypadá stav na soutoku Svratky a Svitavy u Židlochovic. Kulminaci už má podle něj za sebou i brněnská přehrada. "Prognózy se mění takřka z minuty na minutu," upozornil hejtman.

Juránek dále uvedl, že v Podhradí na Znojemsku, kde už dnes dopoledne Dyje kulminovala, zaznamenali vodohospodáři téměř pětisetletou vodu. "Celkově může jít o stoletou vodu, ale na druhou stranu může vyjít na těch jednotlivých průtocích skoro 500 let," vysvětlil.

Na jihu Čech řeky zatím klesají, stoupá jen Lužnice

Hladiny řek v jižních Čechách postupně klesají. Lužnice už stačila v několika městech zaplavit ulice a domy. Meteorologové ale předvídají další srážky, které v průběhu příštích 24 hodin zvednou hladinu řeky o dalších několik desítek centimetrů. Husinecká přehrada je už přeplněná. Vede přes ni část silnice mezi Prachaticemi a Husincem. Policie úsek odpoledne až do odvolání uzavřela.

Jihočeský hejtman Jan Zahradník vyhlásil večer kvůli záplavám stav nebezpečí na Jindřichohradecku a Táborsku. "Potrvá do 28. dubna, kraj ho může případně i zkrátit," řekl Zahradník po zasedání krizového štábu kraje.

Na Lužnici hydrologové očekávají opětovné vzestupy hladiny až o čtvrt metru, v Klenovicích dokonce o 40 centimetrů s kulminací o víkendu. Obdobný vývoj se očekává i na Nežárce.

"Rybniční soustavu na Třeboňsku ohrožuje i aktuální vývoj na takzvané Novořecké hrázi, kde už během dopoledne došlo k nekontrolovanému průsaku. Zhruba tři metry širokou průrvu se naštěstí podařilo sanovat," uvedla mluvčí Jihočeského kraje Maria Ptáčková.

Ve Veselí nad Lužnicí už řeka zaplavila 13 ulic. Za pomoci armády místní občané dobrovolně opouštějí své domovy. "Zatím jsem evakuaci nenařídili. Lidé se stěhují většinou sami, mají zkušenost s povodněmi v roce 2002," řekl starosta Petr Hynek. Při vynášení nábytku zde na infarkt zemřel pětačtyřicetiletý muž.

Lužnice řádí také v Soběslavi, kde zaplavila několik ulic. Podle starosty Jindřicha Bláhy hrozí, že se voda dostane do dalších zhruba 50 domů.

V Praze bude Vltava dál stoupat

Podle ředitelky povodí Vltavy Blanky Brožkové bude v Praze stoupat průtok kvůli zvýšenému odtoku z orlické nádrže. Další vodu podle ní do řeky přidá očekávaný déšť v jižních Čechách a tající šumavský sníh. Vltavu ovlivní, uvedla Brožková na jednání povodňové komise.

Kritickou mez stanovenou na 1500 metrů krychlových vody za sekundu by podle Brožkové ale průtok v Praze přesáhnout neměl. Překročení této hranice by pro Pražany znamenalo vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity. Za této situace by musely být uzavřeny stanice metra Florenc, Staroměstská, Nádraží Holešovice a Malostranská. Začala by také evakuace spodní část zoologické zahrady v Troji.

Do Spolany už voda prosakuje skrz kanály

Středočeský kraj se potýká s třetím povodňovým stupněm hlavně na Sázavě, na Labi a stále ještě na Mrlině ve Vestci. Už ve středu večer museli hasiči evakuovat část klientů ústavu sociální péče v Samopších a několik obyvatel Vlastějovic na Kutnohorsku. Domy museli opustit i někteří obyvatelé Zruče nad Sázavou a Mělníka.

V evakuovaném Vestci na Nymbursku pomalu klesá hladina rozvodněné říčky Mrliny. Obyvatelům tak svítá naděje, že se budou moci vrátit do svých domovů. "Pokud nezačne výrazně pršet, mohla by obec ráno rozhodnout o zrušení evakuace," řekl starosta Jaroslav Janata.

Neratovická Spolana zastavila výrobu poté, co byl ve středu vyhlášen stav ohrožení v Brandýse nad Labem. Řeka sice zůstává v korytě, voda ale stále stoupá a začíná do areálu prosakovat kanalizací.

Už v noci začala voda z Labe začala zaplavovat sklepy chemičky. Podle odhadů Spolany bude zastavení výroby stát podnik 3,5 miliónu korun za den.

Na Kutnohorsku stále stoupá Sázava u Kácova, kde hladinu zvyšuje upouštění nádrže Želivka. Řeka zde zatopila pivovar, voda sahá až po okna. Hasiči museli evakuovat i několik lidí od řeky. Problémy řeka působí také v Nespekách na Benešovsku, kde situace začíná být vážná, naopak ve Zruči nad Sázavou od rána už klesá.

ČEZ ve čtvrtek pokračoval v odpojování ohrožených lokalit od přívodu elektrické energie. Nejvíce odpojení se nachází v oblasti Zruče nad Sázavou.

Ústí nad Labem zahájilo evakuace

Ze Střekovského nábřeží začaly ústecké úřady evakuovat 250 obyvatel, které ohrožuje stoupající hladina Labe. Město sice nechalo před jejich domy postavit hráz z pytlů s pískem, podle primátora Petra Gandaloviče by ale nemusela nápor vody vydržet. Evakuaci zahájilo také Hřensko na Děčínsku, Žalhostice na Litoměřicku a připravují se další obce.

Hladina Labe dosáhla výšky 750 centimetrů a nadále stoupá. Podle předpovědi Povodí Labe by měla hladina kulminovat v pátek večer na výšce okolo 8,5 metru. Obvykle dosahuje řeka v Ústí výšky dvou metrů.

Na velkou vodu se chystá ústecká potravinářská firma Setuza, která zřejmě zastaví provozy při dosažení osmimetrové hladiny Labe, lovosická Lovochemie i ústecká Spolchemie. Uzavřen je česko-německý hraniční přechod Hřensko-Schmilka, zastavena je plavba na dolním toku Labe a nejezdí přívozy.

V Pardubickém kraji stoupá pouze Labe

Hladiny většiny menších řek v Pardubickém kraji zvolna klesají, stále na nich ale panují nejvyšší stupně povodňové aktivity. Pouze Labe v Přelouči dosud mírně stoupá, vodohospodáři ale očekávají, že se i jeho hladina zastaví.

Přestože se od rána na území povodí Labe nevyskytly srážky, stále mírně stoupá hladina Třebovky na Ústeckoorlicku. "Dochází k postupnému zvyšování průtoku pod vodním dílem Hvězda a může dojít k zatopení několika domů v obci Třebovice," uvedl vedoucí vodohospodářského dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Stav ohrožení stále platí na Loučné v Cerekvici a Dašicích, Novohradce v Úhřeticích a Chrudimce v Nemošicích, voda již ale pozvolna klesá, stejně jako na Doubravě pod přehradou Pařížov. Tam již vodohospodáři povodňové nebezpečí o stupeň snížili.

Morava na Zlínsku na vzestupu, ostatní řeky klesají

Mírné stoupání hladin trápí obyvatele Zlínského kraje, největší starosti mají v Uherském Hradišti, ve kterém platí stav nebezpečí. V noci rozhodly úřady o evakuaci 200 pacientů z tamní nemocnice, ale další evakuace prozatím nejsou v plánu.

"Situace se stabilizovala, v nejbližších hodinách neočekáváme větší vzestup hladiny. Pokud nedojde k mimořádné situaci, například k protržení ochranných hrází, další evakuace v tuto chvíli není nutná," řekl starosta Uherského Hradiště Libor Karásek. Radnice podle něj využila zkušeností z povodní v roce 1997 a nechala pro jistotu už ve středu zpevnit hráze podél řeky právě v těch místech, která byla tehdy nejkritičtější.

Řeka Morava už zaplavuje Zámoraví u Napajedel na Zlínsku a ohrožena začíná být i Kroměříž. Před polednem tu hladina řeky vystoupila až na skoro sedm metrů.

Podle Povodí Moravy ostatní toky na Zlínsku klesají. Na Vsetínsku řeky kulminovaly ve středu večer, na Bystřici platí druhá stupeň, Vsetínská a Rožnovská Bečva již klesly na první povodňový stupeň.

V povodí Odry se připravují na oblevu v Beskydech

Na oblevu v nejvyšších částech Beskyd a s tím spojené stoupání hladin řek se připravují pracovníci povodí Odry. Z přehrad Morávka na řece Morávce a ze Žermanické přehrady vypouštějí vodu, aby tak uvolnili prostor pro další nápor. Ostatní nádrže Moravskoslezského kraje mají ještě dostatečnou kapacitu, aby tající sníh pojaly. Potvrdila to mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Hladiny řek na severní Moravě pozvolna klesají a vodohospodáři už nepředpokládají jejich dramatické stoupání. Třetí stupeň povodňové aktivity už panuje pouze na Odře v Ostravě-Svinově. I tam ale hladina od rána klesá.

V Olomouckém kraji hladiny klesají s výjimkou Moravy

Bečva, Třebůvka i Morava v Moravičanech podle hydrologů postupně klesají. Kulminaci teprve očekávají na řece Moravě v Olomouci. Podle ředitele olomouckého závodu Povodí Moravy Mojmíra Pehala by mohly situaci zhoršit intenzivní deště. Půda je totiž promoklá a voda se na řadě míst rozlila do polí nebo lužních lesů.

Obavy mají například v Kojetíně na Přerovsku, a hlavně v části Závodí. U dvou domů se už voda dostala dovnitř, proudy vody se valí dvory, zahradami a ulicemi.

Na Plzeňsku jdou hladiny dolů, déšť je ale zase zvedne

Hladiny řek v Plzeňském kraji většinou mírně opadávají nebo se ustálily. Druhé stupně povodňové aktivity platí na řece Klabavě v Hrádku u Rokycan a v Nové Huti, ve Ždírci na Úslavě a v Plasích na Střele. Vzhledem k očekávaným vydatnějším srážkám odborníci předpokládají, že se hladiny v noci opět zvednou. Vyplývá to z informací dispečerů Povodí Vltavy a plzeňského magistrátu.

Na zbývajících řekách v kraji jsou nyní první povodňové stupně nebo normální stavy.

Situace v kraji je poměrně klidná, rozvodněné řeky způsobily v minulých dnech škodu jen lokálně. Ohroženy byly domy v Koterově u Plzně a v Nové Huti na Plzeňsku, ale voda se do nich nakonec nedostala. Hasiči čerpali jen ojediněle zatopené sklepy. Dnes vylovili z řeky Radbuzy utopeného kance.

V Karlovarském kraji klid

V relativním klidu mohou zůstat občané na Karlovarsku, kde záplavy v současnosti nehrozí. Na řekách Teplá, Svatava, Ohře a na Lomnickém potoce stále platí první stupeň povodňové aktivity. Vyplývá to z údajů monitorovacích stanic Povodí Ohře v regionu. Ke zklidnění situace zde přispělo mírné ochlazení a také absence deště.

Očekávaný déšť na horách hladiny řek opět zvedne

Meteorologové mají v souvislosti s povodňovou situací špatné zprávy. Další vydatné srážky míří zejména do hor. Déšť na Šumavě, v Českém Lese, Krkonoších a Orlických horách během noci pravděpodobně opět naplní koryta Berounky, horní Vltavy, Otavy, Malše, Lužnice a v povodí horního Labe a Orlice. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav.

V oblastech, kde už si po kulminaci místních řek oddechli, se musejí lidé připravit na další nápory vodního živlu. Nejzávažnější bude situace v jižních Čechách, upozornění hydrologů se ale týká i krajů Plzeňského, Královéhradeckého a Pardubického.

Nejvíce vody naprší zřejmě v pátek. O víkendu budou srážky slábnout. V pondělí by se mělo také ochladit, takže na horách budou srážky opět sněhové.

Aktuální informace o stavu toků

Přehled stavů jednotlivých řek uvádí Vodohospodářský portál ministerstva zemědělství:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám